Hoe je toch Google-apps op Huawei-smartphones krijgt

Huawei heeft net zijn nieuwe vlaggenschip Huawei P40 Pro geïntroduceerd. Maar waar er normaal veel buzz is rondom een nieuwe smartphone van het Chinese merk, is het nu wat stilletjes. De reden? Geen Google-diensten op het toestel, waardoor menig veelgebruikte app niet of niet naar behoren werkt. Hoe je toch Google-apps op Huawei-smartphones krijgt en of dat aan te raden is, lees je hier.

Huawei was op zeer succesvolle weg naar het verslaan van Samsung als grootste aanbieder van Android-telefoons, tot de Verenigde Staten hiervoor een stokje staken. Trump zette het bedrijf in mei 2019 op de Entity-lijst, wat betekent dat geen enkel Amerikaans bedrijf nog mocht samenwerken met Huawei. Omdat Google een Amerikaans bedrijf is, had dit grote gevolgen voor de Chinese telefoongigant. Het kon namelijk op nieuwe toestellen niet langer Google-diensten aanbieden.

Hoeveel grip Google heeft op onze wereld werd vervolgens duidelijk. Het is namelijk niet alleen zo dat die nieuwe Huawei-smartphones geen Gmail of Google Maps hebben: het heeft geen Play Store vol met Android-apps én heel veel apps maken gebruik van Google Maps-technologie om de locatie te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan Tinder, Albert Heijn, Thuisbezorgd, Hardlopen met Evy, NS en TripAdvisor. Al deze apps hebben in grote of kleine mate Google Maps nodig en functioneren dus niet meer naar behoren.

AppGallery en .apk's

Wanneer je nu de nieuwe Huawei P40 gebruikt, dan kun je apps zoeken in de Huawei AppGallery. Er staan namelijk een heleboel apps niet standaard voorgeïnstalleerd: geen WhatsApp, geen Google Maps en geen Facebook bijvoorbeeld. Je zal ze ook niet in de Huawei AppGallery vinden zoals je gewend bent. Er komt bij WhatsApp en Facebook wel iets omhoog in de zoekresultaten, maar hier staat bij geschreven ‘official app download’ en een knop die je via de browser leidt naar een pagina waarmee je de app kunt downloaden. Het gaat hier echter om een omleiding.

Je downloadt de app dus niet vanuit de veilige omgeving van Huawei AppGallery, maar via een derde partij als apart bestand. Je moet dan ook speciaal toegang geven voor derde partijen om dit apk-bestand te downloaden. Vervolgens ga je naar de map met downloads en installeer je de app. Het gaat dus allemaal niet zo automatisch als binnen die AppGallery-omgeving, ook al ben je er wel gekomen via die AppGallery. Let op: het toestaan van derde partijen en daarmee het downloaden van losse .apk-bestanden kan gevaarlijk zijn.

Echter zal je zo ook te werk moeten gaan als je Gmail als app wil downloaden. Via de Huawei AppGallery word je namelijk naar Gmail in de browser doorgestuurd en dat is niet bepaald ideaal voor meldingen. De enige manier om toch van Google’s e-mailprogramma als app te genieten, dat is om bijvoorbeeld bij APKMirror een los apk-bestand te downloaden. Echter ben je er dan nog niet. Het programma geeft vervolgens namelijk aan dat het Google-diensten nodig heeft om de app te laten werken.

Omwegen

Het is niet voor niets dat Google recent met een officieel statement kwam over de situatie met Huawei, waarin het vroeg aan klanten om de Google-apps niet op nieuwe Huawei-toestellen te installeren vanwege de veiligheid. Google wil dat er alleen apps worden geïnstalleerd die onder de ‘Play Protect’-certificering vallen, wat je kunt opzoeken door met je telefoon naar de instellingen te gaan en op zoek te gaan naar ‘Google Play’. Vind je hier vervolgens niet ‘Licenties voor Google Play-systeemupdates’, dan is je telefoon waarschijnlijk niet gecertificeerd.

Een lang verhaal kort over het gebruiken van Google-diensten op je nieuwe Huawei-toestel is dat er geen officiële manier is om dit te doen. Er zijn alleen omwegen die door beide bedrijven worden afgeraden, omdat je je telefoon hierdoor openstelt aan apps van buitenaf. Deze apps kunnen malware of virussen bevatten. Immers weten internetcriminelen precies dat er nu meer mensen naar ‘onofficiële’ manieren op zoek gaan om aan Google-programma te komen. Soms worden er daardoor nep-apk’s online gezet om je te foppen.

Er zijn ook wel degelijk echte apk-bestanden te vinden, maar vaak werken die niet zonder een soort begeleidende app die het mogelijk maakt om Google-services te installeren. En die apps komen nooit van Google, waardoor het gevaarlijk is om hieraan te beginnen.

Zonde

Het is een Chinees bedrijf als Huawei moeilijk kwalijk te nemen dat het geen gebruik kan maken van Google, maar het is zeker in onze zeer op Google gefocuste Westerse wereld een gemis met zoveel apps die gedeeltelijk met Google-apps-werken. Het wegblijven van Google-apps heeft daarmee helaas veel grotere gevolgen dan slechts een Gmail of Google Maps als losse app moeten missen: Google is zodanig vervlochten in het Android-ecosysteem dat het eigenlijk niet meer zonder kan. En dat is zonde, want nog steeds maakt Huawei mooie toestellen en kon het in principe goed het hoofd bieden aan de concurrentie van Samsung en Apple.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: android, huawei