Hoe je dementie kunt bevechten met technologie

Ondanks decennia aan onderzoek is dementie nog steeds niet te genezen. Dat wil echter niet zeggen dat er niets te doen is om de persoon veilig te houden. Je kunt de persoon of zijn of haar spullen voorzien van een GPS-tracker, maar er is veel meer mogelijk. Deze technologie bestaat om dementerenden en hun zorgverleners te helpen.

Iemand met dementie heeft vaak moeite om in de gaten te houden hoe laat het is en of het dag of nacht is. Het is zelfs iets waaraan je kunt merken dat iemand in de eerste stadia van de ziekte verkeerd. Er zijn speciale klokken om de dag- en nachtcyclus aan te geven, die Day Clocks worden genoemd. Maar denk ook aan apps en aan de mobiele telefoon: deze geeft ook vaak via de klok of een bepaalde kleur aan of het dag of nacht is.

Tablets

Bij dementie vertroebelt het brein, wat regelmatig resulteert in het niet kunnen herkennen van familieleden. Dat kan beangstigend en beschamend zijn. Met een tablet heeft een patiënt een groot scherm waarop foto’s van de vrienden en familie kunnen worden bekeken, maar het biedt ook een goede manier om in contact te blijven met familie en vrienden als deze niet in de gelegenheid zijn langs te komen. Door mensen vaak te blijven zien, is het voor de dementerende duidelijker wie wie is. Er zijn speciale tablets (en telefoons) met extra grote knoppen, zodat ouderen (waarbij dementie vaker voorkomt) hiermee beter kunnen omgaan.

Sensoren

Iemand die dementie heeft kan veel hulp gebruiken, maar dat hoeft echt niet altijd van mensen te komen. Een sensor bij een deur die via ingesproken tekst aangeeft dat je niet moet vergeten de deur op slot te doen, kan al een goede houvast zijn. Je kunt ook iets inspreken dat om een bepaalde tijd wordt afgespeeld, zoals “Het is 12 uur, neem medicijn x”. Er zijn ook automatische pillendoosjes verkrijgbaar, die automatisch open gaan op het juiste moment. Daarbij piepen ze ook, zodat de patiënt en de zorgverlener niet vergeet de juiste medicatie te geven op het juiste moment.

Media has no description

© PXimport

Apparaten die automatisch uitgaan

Wij vinden het misschien irritant als de televisie na een aantal uur aangeeft dat hij uitgaat als je niet binnen een minuut een knop indrukt op de afstandsbediening, maar voor mensen met Alzheimer is het zeer hulpvaardig; waarschijnlijk zijn zij ver voordat de melding verschijnt al gestopt met kijken. Er zijn echter apparaten die verder gaan dan dat: zo zijn er speciale apparaten die zorgen dat de gastoevoer wordt gestopt waardoor iemand nooit het gas te lang laat aanstaan. Datzelfde geldt voor apparaten die zorgen dat de kraan uitgaat na een bepaald aantal minuten.

Braintraining tegen dementie

Het was een gouden greep van Nintendo om Braintraining op de handheld Nintendo DS niet per se te marketen op jonge mensen, maar op iedere leeftijdsgroep. Plotseling liepen ouderen ook weg met de draagbare gameconsole, want dankzij Dr Kawashima’s Braintraining konden ze hun hersens met een paar minuten training per dag frisser houden. Diverse studies tonen aan dat het trainen van het brein enorm helpt om een groter cognitief reserve te hebben, waardoor je bij dementie iets minder snel de cognitieve nadelen ervaart. Je hoeft er niet per se een Nintendo handheld te hebben om te braintrainen: er zijn ook goede apps te vinden die je dagelijks helpen herinneren om je “huiswerk” te doen.

Nog iets verder - en voor sommigen te ver - gaat telecare. Dit betekent: zorg op afstand, waarbij mensen via camera’s worden gemonitord in hun huis. Je kunt hierbij ook denken aan systemen die iets minder invloed hebben op de privacy, zoals een knop in de woonkamer waarbij direct een video-oproep kan worden gestart met een hulpverlener of familielid, of simpelweg sensoren die registreren wanneer iemand is gevallen en dan automatisch de hulpdiensten inseint.

Hulp bij research

Er zijn ook apps die helpen bij onderzoek naar Alzheimer. Zo is er de Power Sleep-app die je kunt gebruiken als alarmklok. Zodra je telefoon meer dan 80% batterij heeft, gaat deze data over eiwitsequenties verwerken. Die informatie wordt opgestuurd naar de onderzoekers, dus door slechts je alarmklok in te stellen, je telefoon op te laden en opgeladen te houden, help je een betere behandelmethode te vinden voor Alzheimer.

Technologie is geen oplossing voor Alzheimer, maar het kan bijdragen aan het beter kunnen omgaan met de symptomen ervan. Zeker nu onze huizen steeds slimmer worden: zolang de technologie toegankelijk blijft, zal dat het leven van mensen met Alzheimer aanzienlijk veiliger kunnen maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten