abonneren

Hitachi ontwikkelt lange termijn opslag

Hitachi heeft een technologie ontwikkeld om informatie voor honderden miljoenen jaren op te slaan. Hiertoe wordt een precisie laser gebruikt die putjes in kwartsglas brand.

Het principe lijkt veel op de laserdisk zoals de cd, dvd en bluray, maar Hitachi gebruikt een veel grotere dichtheid. De kwartsglas plaatjes van twee vierkante centimeter zijn bijzonder duurzaam en kunnen heel lang bewaard worden. Ze doorstaan langdurige verhitting tot 1000 graden celcius zijn ongevoelig voor water een veel chemicaliën. Het grootste risisico dat de data verloren gaat is het breken van de plaatjes. De data wordt in meerder lagen in de plaatjes gebrand en kunnen door een aan een computer gekoppelde microscoop worden uitgelezen.

De techniek is bedoeld voor langdurige opslag zoals archivering. Het medium is ook geschikt om informatie door te geven aan toekomstig beschavingen, als we er van uitgaan dat het menselijke bestaan op deze aarde eindig is. 
Hitachi zal de technologie nog verder moeten ontwikkelen om het praktisch bruikbaar te maken. Wij kunnen alvast over mogelijke toepassingen na gaan denken.

Bron: Register

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: Hitachi

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord