Het kan zijn dat je nog geld krijgt van Yahoo na datalek

Het is de boeken ingegaan als het grootste datalek ooit, maar in Nederland hoor je er weinig van. Dat komt deels omdat het bedrijf waarbij het speelt, Yahoo, in Nederland minder actief is dan in Amerika en Japan. Toch is de kans groot dat ook jij een Yahoo-e-mailadres hebt gehad. Is dat zo, dan maak je kans op een geldbedrag of andere tegenprestatie van Yahoo.

In 2013 ging het mis bij Yahoo. Op dat moment wist echter nog niemand dat er iets gaande was. In dat jaar waren de logingegevens van 1 miljard mensen aangetast. Hackers konden toegang krijgen tot je accounts, je privé-e-mails stelen, kalender inkijken en contacten benaderen.

Het was pas in 2016 dat Yahoo dit naar buiten bracht. Helaas was dat niet de enige reden waarom het vertrouwen in Yahoo was beschadigd. In 2017 maakte het bedrijf bekend dat het helemaal niet om 1 miljard accounts ging, maar dat hackers de gegevens hebben kunnen inzien en stelen van maar liefst 3 miljard mensen. Kortom, zo’n beetje alle Yahoo-accounts waren bij dit security-incident betrokken.

Veiligheid van accounts

Het heeft kunnen gebeuren door slechte beveiliging aan de kant van Yahoo. Het enige wat ervoor is gebruikt, is een phishing e-mail waarbij één medewerker van Yahoo op een verkeerde link klikte. De hacker kreeg toegang en kon probleemloos zijn gang gaan. Zelfs toen er meerdere hackers in het systeem waren binnengedrongen, gingen er nog geen alarmbellen af bij Yahoo. Bovendien bleek Yahoo het ook niet al te nauw te nemen met de overige veiligheid van accounts.

De hackers konden zien dat de beveiligingsvragen en -antwoorden van accounts onversleuteld werden bewaard. Hoewel het iedereen kan gebeuren op een verkeerde link te klikken, zeker als de phishingmail heel overtuigend is, had Yahoo dit mogelijk kunnen voorkomen als het nog meer aandacht had gegeven aan het opleiden en informeren van medewerkers met betrekking tot dataverkeer en -veiligheid.

Rechtszaken

Wat volgde was niet alleen een periode waarin Yahoo het vertrouwen moest herstellen, het was ook een periode van procederen. Yahoo kwam niet makkelijk met het datalek weg. Het heeft jarenlang rechtszaken gehad tot uiteindelijk is afgesproken dat het bedrijf een bedrag van 117 miljoen dollar moet betalen aan mensen die zijn getroffen. Als je denkt dat je één van die 3 miljard accounts bezit, dan kun je mogelijk aanspraak maken op een geldbedrag of een abonnement op kredietmonitoring.

Kredietmonitoring

Het gaat niet heel makkelijk om geld terug te vragen van Yahoo, want de kans dat je hierop aanspraak kunt maken is gering. Wel is de kans groot dat je inderdaad een abonnement op kredietmonitoring krijgt. Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen om iets te krijgen van Yahoo voor je geleden schade: je moet een Yahoo-account hebben gehad tussen 1 januari 2012 en 31 december 2016. Een Yahoo-account betekent niet alleen een Yahoo-e-mailadres, het kan ook een inlog zijn voor Tumblr, Flickr, Yahoo Fantasy Sports of Yahoo Finance.

Je krijgt alleen de 358 dollar uitgekeerd als je gebruikmaakt van een kredietmonitoringsysteem. Dit is een optie die vaak door financiële instanties wordt aangeboden om je te helpen je financiële situatie te controleren. Vooral veel bedrijven maken hiervan gebruik, omdat het een goede waakhond is van wat er in en uitgaat in het bedrijf. Hoewel we in Nederland vaak verzekerd zijn voor een heleboel, is kredietmonitoring echter niet iets dat we allemaal volop gebruiken. Gebruik je het niet, dan kun je helaas geen geld claimen.

Kun je dat wel, dan kun je nog niet rekenen op de maximale 358 dollar. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel mensen hiervoor in aanmerking komen. Zodra de 117 miljoen dollar op is, wordt gekeken hoeveel mensen zich hebben aangemeld en ook recht hebben op geld, en wordt dit verdeeld. Heb je geen kredietmonitoring, dan is er een andere beloning. Dan kom je in aanmerking voor AllClear ID-kredietmonitoring voor 2 jaar. Yahoo heeft gezegd dat deze regeling vooral voor mensen uit Amerika en Israel is getroffen, maar ook buiten die landen kun je kans maken op compensatie.

Wat je ook kunt claimen, je moet hiervoor naar site yahoodatabreachsettlement.com. Doe dit voor 20 juli 2020, want dan is de deadline om aanspraak te maken op een tegenprestatie van Yahoo.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Security

Tags: yahoo, Hack