Helft van reizigers is bang voor roamingkosten

Bijna de helft van alle Europese reizigers gebruikt geen mobiel internet in het buitenland om hoge roamingkosten te voorkomen. Ruim een kwart zet zijn telefoon zelfs helemaal uit. Eurocommissaris Neelie Kroes is "erg geschrokken" door die cijfers, en wil dat Europa daarom verder gaat met het terugbrengen van roamingkosten.

De cijfers komen uit een onderzoek van de Europese Commissie onder 28,000 inwoners van de EU, naar de kosten en het gebruik van roaming (internet gebruiken in het buitenland). Roamen kan extreem duur uitvallen, al verschillen de tarieven per land. De EU wil van die willekeur én van de hoge kosten af.

Helemaal geen internet
Volgens het onderzoek gebruikt 47% van de reizigers überhaupt geen mobiel internet in het buitenland. Maar liefst 94% van de reizigers probeert het gebruik van internet zoveel mogelijk te voorkomen, en 70% zei dat het telefoongesprekken zo kort mogelijk houdt.

"Veel werk aan de winkel
De Europese Unie wil al jaren af voor de astronomisch hoge kosten van roaming. Die zijn de afgelopen jaren ook al flink gedaald, maar de EC wil dat er één Europees tarief komt.

"Dit onderzoek laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is," laat Eurocommissaris Kroes weten in een reactie op het onderzoek. "Mensen gebruiken hun telefoons steeds minder, en dat kan ook niet goed zijn voor de telefoonmaatschappijen. Dit moet geen gevecht worden tussen de consument en de providers, we moeten in Europa maatregelen nemen."
 

 


In 2016 moeten alle roamingkosten volledig verdwenen zijn en moet er één Europees tarief zijn. Kroes grijpt daarom het onderzoek aan om te pleiten voor voor strengere wetgeving in de EU.

Hoe zit het met jou? Gebruik jij wel eens internet in het buitenland? We horen het graag!

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: