abonneren

Helft Nederlanders weet niet wat ransomware is

Anno 2016 heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog nooit van ransomware gehoord. Ten opzichte van vorig jaar zijn wel meer mensen op de hoogte, blijkt uit onderzoek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet onderzoek doen naar de bewustwording van Nederlanders rond cybercrime. Zijn we voldoende op de hoogte van de risico's? En nemen we ook voldoende maatregelen? Hoewel er op sommige vlakken verbetering is te zien, is vooral duidelijk dat een groot deel van de bevolking nog niet genoeg op de hoogte is.

Meer mensen kennen nu ransomware ten opzichte van een jaar geleden, vooral omdat ze er zelf mee in aanraking zijn gekomen - of omdat ze iemand kennen die slachtoffer is geworden. Toch blijkt ook dat de meeste Nederlanders niet verwachten dat iets dergelijks hen overkomt. Zeven op de tien ondervraagden geeft aan zich geen zorgen te maken om hun digitale veiligheid.

Dat is eigenlijk niet terecht, luidt de conclusie van het rapport. Ongeveer 60 procent van de proefpersonen verwacht bijvoorbeeld niet het slachtoffer te worden van phishing. Dit terwijl een groter deel van de Nederlanders er wel degelijk in is getuind - 70 procent.

Begrippen

Tevens is het slecht gesteld met de kennis rond relatief eenvoudige security-begrippen. Zo weten vier op de tien Nederlanders niet wat tweestapsverificatie is. Hetzelfde geldt voor VPN-verbindingen. Termen als botnets en social engineering doen in meer dan de helft van de gevallen ook geen lampje branden. 

De overheid is dan ook een bewustwordingscampagne gestart. De spil daarin is de Alert Online-site. Daar kan onder meer een schat in cybercrime-informatie worden gevonden en een test worden gedaan, om eens te kijken hoe het met je eigen kennis zit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: Ransomware, Cybercrime

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord