Helft Nederlanders denkt afgeluisterd te worden

Vijftig procent van alle Nederlanders is ervan overtuigt wel eens telefonisch te worden afgeluisterd, blijkt uit een onderzoek van Peil.nl. Onder hen vindt dertig procent dat erg.

Tweederde van de ondervraagden vermoedt dat e-mailberichten wel eens door anderen worden gelezen en hier heeft 43 procent een probleem mee. Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich zorgen over het monitoren van browsegedrag. Iets meer dan de helft heeft ook daadwerkelijk technische maatregelen getroffen om zijn privacy tijdens het surfen te verbeteren. 39 procent zegt er geen probleem mee te hebben dat online privacy steeds verder verdwijnt.

63 procent van de ondervraagden denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse overheid. Peil.nl is van mening dat dit wantrouwen tegenover de Nederlandse overheid ook terug te zien is bij de reacties op de zaak Van Rey. 69 procent gelooft niet dat het een stroomstoring was die ervoor zorgde dat er geen afgetapt verslag is van het gesprek tussen staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) en zijn in opspraak geraakte partijgenoot Jos van Rey.

Van Rey zou op 20 september van dit jaar namelijk gebeld hebben met een bekende van Teeven en naar de staatssecretaris hebben gevraagd. Door een stroomstoring in het afluistersysteem van de politie kon het gesprek niet worden opgenomen. Dit is opvallend, omdat Van Ray van corruptie wordt verdacht.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Aivd