HBO ziet enorme aantal illegale downloads Game of Thrones als compliment

De 'President of Programming' bij HBO liet tegenover Entertainment Weekly vallen dat hij het als een compliment ziet dat Game of Thrones de meest illegaal gedownloade serie is.

‘Ik zou het eigenlijk niet moeten zeggen maar het is een soort compliment.’ Liet Lombardo weten tegenover Entertainment Weekly als reactie op het illegaal downloaden van Games of Thrones. De hitserie zou volgens sommige schattingen met 4,3 miljoen illegale downloads per aflevering de meeste illegaal gedownloade serie zijn van het moment. Een flink aantal wanneer je het afzet tegen de 10 miljoen legale kijkers. 

 

Recordverkopen Game of Thrones ondanks piraterij

Volgens Lombardo helpt het illegaal downloaden zelfs met de verkoop van de show. De dvd van seizoen 2 verkocht op de dag dat het uitkwam 241.000 exemplaren, een record voor HBO. 44% meer dan seizoen 1. De verkoop van losse afleveringen steeg zelfs met 112% tot 355.000. Ondanks dat Games of Thrones zo vaak illegaal wordt gedwonload, is het HBO’s meest lucratieve tv-show door de verkoop op dvd en aan andere landen. Het feit dat het zo vaak wordt gedownload kan voor tv-zenders in het buitenland een goede indicatie zijn van de populariteit en zijn dan waarschijnlijk eerder geneigd zo’n show aan te kopen.

 

HBO tegen piraterij

Ondanks dat HBO piraterij ziet als een gegeven bij zo’n populaire show, is de tv-zender officieel wel nog steeds tegen piraterij. Vooral wanneer er systematisch illegale versies verkocht worden zal de zender actie ondernemen. Lombardo vindt het ook erg wanneer de show in slechte kwaliteit wordt aangeboden via het illegale circuit, hij vindt dat dat afbreuk doet aan de hoge kwaliteit waarin de show wordt gemaakt en opgenomen. 

 

Game of Thrones online kijken

Een factor die een rol kan spelen bij het illegaal downloaden is het feit dat de HBO-show alleen via de kabel is te bekijken en veel van de kijkers geen kabel meer kijken maar alles via internet. Hoewel je de serie wel online is te kijken via HBO GO, moet daar wel een abonnement via de kabel/satelliet op worden genomen. HBO wil daarom ook met een digital-only abonnement komen om het illegale downloaden tegen te gaan

Bron: Entertainment Weekly

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Internet

Tags: piraterij, illegaal downloaden