abonneren

Harde schijven eind dit jaar nog steeds duur

De prijzen van harde schijven zullen naar het zich nu laat aanzien, eind dit jaar nog steeds zo’n 30-40% hoger liggen dan vorig jaar.

De overstroming in Thailand vorig jaar heeft de productie van harde schijven behoorlijk in de weg gezeten. Thailand is na China de grootste exporteur van harde schijven. Zo heeft Western Digital, de grootste fabrikant van harde schijven wat aantallen betreft, een groot deel van zijn fabrieken in Thailand. Door het lagere aanbod zijn de prijzen van harde schijven na de overstroming omhoog geschoten. We zien soms zelfs verdubbelingen van de prijzen als we de folders van computerwinkels tegenwoordig bekijken. 

Eind dit jaar productie weer op niveau
De wereldwijde productie van harde schijven is momenteel weer aan het herstellen en zal dit kwartaal omhoogklimmen naar 80% (zo’n 140-145 miljoen stuks) van wat er in het jaar voor de overstroming geproduceerd werd.

Hoge materiaalkosten
In het derde kwartaal van vorig jaar stortte de productie in van 175 miljoen naar zo’n 122 miljoen stuks in het vierde kwartaal. In het derde kwartaal van dit jaar zal de productie op zo’n 160 miljoen zijn en pas in het vierde kwartaal is de productie weer op het oorspronkelijke niveau. De prijzen blijven echter nog wel hoog en dat heeft vooral te maken met hogere kosten voor componenten en materialen. Ook de toeleveranciers zijn getroffen door de overstromingen in Thailand.

Hitachi en Seagate
De voorraden zijn inmiddels uitverkocht en hoewel alle merken last hebben gehad van de overstroming, lijken Hitachi en Seagate er met de minste kleerscheuren van af te zijn gekomen. Zij zullen naar verwachting dan ook de productie sneller weer op het oude niveau kunnen brengen dan de concurrenten Western Digital en Toshiba.

Bron: Guru3d

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: harddisks

Nieuws headlines

Laatste reactie