Hands-on: Microsoft Surface Pro 3 is heel goed en heel duur

Microsoft gaat zich met de Surface Pro 3 vooral richten op professionals en de zakenwereld. Dat blijkt wel uit een eerste hands-on die PCMweb mocht hebben met de nieuwe tablet/laptop - of is het eigenlijk een laptop/tablet? Eén ding is zeker, de Surface Pro 3 is erg mooi, erg krachtig, en erg duur.

Om maar met de deur in huis te vallen: de Surface wordt ontzettend prijzig, en we kunnen ons maar niet over die prijs heenzetten. De goedkoopste variant van de tablet krijgt een adviesprijs van 819 euro, en die loopt op tot een astronomische 1969 euro. Tel daar bij nog het min of meer verplichte TypeCover 3-toetsenbord bij á 139 euro, en eventueel nog een docking station voor net dat beetje meer professionele power (á 199 euro), en je komt met de Surface Pro sowieso boven de 1,000 euro uit. Oh, en daar krijg je niet eens een Office-abonnement bij.



Daarvoor krijg je wel een behoorlijk degelijk apparaat, dat niet langer meer het midden lijkt te houden tussen een tablet en een laptop. De hybride twijfelvorm is weg, en in die plaats komt een razendsnel apparaat dat in feit een laptop-met-een-los-toetsenbord-en-een-touchbesturing is.

Voor het primair gebruik als tablet lijkt de Surface Pro 3 eigenlijk te log en te zwaar, maar dat komt voornamelijk door de specs van het apparaat. De i3, i5 of i7-processor (afhankelijk van het model, het scherm van maar liefst 12 (!) inch, en de ingebouwde ventilator maken de Surface 9,1 mm dik. Dat is dikker dan zijn voorganger, de Surface Pro 2. Het apparaat is op het eerste gezicht niet praktisch te gebruiken in de portretmodus, al is het maar de vraag hoe vaak je die gebruikt.

De Surface Pro 3 gebruik je voornamelijk in de landschapstand, en alles lijkt erop dat Microsoft daar bewuste aanpassingen voor heeft bezorgd.





Kickstand

De meest sprekende aanpassing op dat gebied is de kickstand, de ingebouwde steun aan de achterkant van de tablet. Waar je die bij de Surface Pro 2 nog maar alleen in 2 standen kon gebruiken, is de kickstand van de Pro 3 volledig verstelbaar tot een hoek van maximaal 155 graden. Daarbij blijft het apparaat altijd stevig staan, in welke hoek je hem ook neerlegt.

Microsoft zegt veel aandacht te hebben besteed aan de details in de Surface, en de kickstand moet daar het ideale voorbeeld van zijn. De scharnieren ervoor zijn namelijk extreem robuust gemaakt, en zullen volgens het bedrijf jaren in dezelfde stevige houding blijven. Dat zal de tijd moeten leren, maar bij onze eerste aanraking met de Surface merkten we inderdaad dat het vooral om een stevige tablet ging.

Stylus

De meest opvallende toevoeging aan het apparaat is de 'stylus' die wordt meegeleverd met de Surface. Dat zetten we tussen haakjes, omdat we de interactieve pen geen stylus mogen noemen. Volgens Microsoft is de pen veel meer dan dat. Het gaat in essentie om een pen die het mogelijk moet maken om handgeschreven teksten op de Surface te schrijven. Daarmee moet het volgens het bedrijf veel simpeler worden om even snel een paar aantekeningen te kunnen maken, bijvoorbeeld voor studenten in college, of in vergaderingen. We vragen ons echter af of het met een toetsenbord voor je neus echt praktischer is dan even een snelle tekst te typen, maar Microsoft zweert dat een pen het gebruiksgemak gaat verbeteren.

De pen wordt gratis bij de tablet geleverd, maar kan niet fatsoenlijk op of in de tablet worden opgeborgen, en je moet waarschijnlijk diep in de buidel tasten als je het ding kwijt bent. Hou daar dus even rekening mee als je toch al honderden euro's aan het uitgeven bent.

De prijs

De Surface Pro 3 wordt duur. Het apparaat komt in verschillende versies op de markt, met verschillende processoren en intern geheugen. Overigens heeft de Surface een micro-sd-aansluiting, dus kun je je geheugen altijd nog uitbreiden.

De Surface met de i3-processor heeft 64 GB opslag, en is de goedkoopste Surface met 819 euro. Dan zijn er nog twee Surfaces met i5-processoren, één van 128 GB en één van 265 GB, die respectievelijk 999 euro en 1319 euro kosten. De duurste modellen hebben een i7-processor en komen met 265 GB of 512 GB op de markt, en kosten 1616 en 1969 euro.

Daar moet je de TypeCover nog bij kopen, die kost 139 euro. Wil je daar echt het optimale uithalen voor je werk, dan kun je er een docking-station bij kopen die nog eens 199 euro kost. Daar krijg je ook geen Office-abonnement bij, dus als je Word, Excel en PowerPoint (en OneDrive) wil gebruiken, tel je daar ook nog eens een hoop geld voor neer.

De genoemde prijzen zijn overigens adviesprijzen die Microsoft aanbiedt aan verkopers, dus het gaat niet om de definitieve winkelprijs. Die zal in de praktijk echter niet ver van de adviesprijs af liggen.

Conclusie

Al met al lijkt de Surface Pro 3 een krachtige laptop die zonder toetsenbord ook als tablet te gebruiken is. Je krijgt daarvoor een apparaat met behoorlijk goede specs, maar daar betaal je meer dan de hoofdprijs voor. Het apparaat is zelfs in de goedkoopste variant extreem duur, en voor dat geld kun je ook een netbook kopen met dezelfde specificaties. We zullen moeten wachten tot het apparaat bij ons binnen is zodat we het serieus kunnen testen. Hou PCMweb dus in de gaten!


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten