Hands-on: HP's Elite X3 is een goede Windows Phone, maar geen laptopvervanger

HP is nou niet bepaald een sexy naam als je denkt aan smartphones. Het bedrijf probeerde een paar jaar geleden wel met een eigen smartphone op de markt te komen, maar besloot uiteindelijk dat het toch beter was in wat het altijd deed: Computers. En hoe combineer je die dingen nou? Door een smartphone te maken die ook een laptop is.

Althans, dat is het marketingpraatje waarmee HP de Elite X3 aan de man probeert te brengen. In werkelijk is de nieuwe smartphone van het bedrijf een telefoon die draait op Windows 10 en daardoor Continuum ondersteunt, waarmee de telefoon om te toveren is tot computer.

Desk Dock

HP heeft een eigen dock gemaakt, een flink blok dat stijlvol is vormgegeven en mooi staat op je bureau, waarin je de Elite X3 via usb-C en hdmi kunt aansluiten op een beeldscherm. Aan de achterkant van het dock zitten nog een aantal extra aansluitingen zoals twee usb-poorten, een usb-C-poort, en zelfs een ethernet-aansluiting - die laatste heeft Microsofts eigen Display Dock niet eens.

Door de telefoon in het dock te plaatsen wordt je beeldscherm omgetoverd tot volwaardige desktop. We hebben al regelmatig geschreven over Continuum, dus raden we je aan om dit artikel te lezen als je wilt weten hoe dat werkt.

Via Continuum kun je applicaties als Office of Outlook gebruiken, waarbij de rekenkracht volledig in de telefoon plaatsvindt. Op die manier heb je volgens HP geen laptop meer nodig, maar kun je je telefoon voor alles gebruiken.

Continuum

Dat is volgens de Amerikaanse fabrikant zeker handig in het bedrijfsleven, dat niet meerdere apparaten aan medewerkers moet verstrekken én onderhouden. Met maar één toestel hoef je veel minder updates uit te voeren, en zeker met Windows 10 is dat een stuk makkelijker.

In theorie is dat een goed idee. In de praktijk werkt Microsofts functie nog maar matig, met name door een gebrek aan applicaties die compatibel zijn met Continuum. Zo zijn apps als Slack of Evernote en Twitter nog niet bruikbaar wanneer je Continuum gebruikt, en ben je daarmee afhankelijk van Edge om web-apps te draaien.

Daar kunnen veel consumenten misschien nog overheen kijken, maar als een bedrijf een specifieke applicatie als Citrix gebruikt zit je met de gebakken peren. Dat moet overigens in de toekomst wel gaan veranderen, want zowel HP als Microsoft proberen ontwikkelaars langzaamaan over te halen Continuum-apps te maken.

Krachtig genoeg?

Zo liet HP al zien dat SalesForce te gebruiken is op de telefoon - maar het is maar de vraag of er genoeg applicaties gaan ontstaan op het bijna overleden Windows 10 Mobile. Want alleen dan kan een telefoon een laptop vervangen.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Elite X3 helemaal gedoemd is. Als smartphone lijkt het een heel degelijke telefoon, en samen met de Lumia 950 (en XL) is het zeker het beste Windows 10-toestel dat er is - niet dat dat overigens heel moeilijk is...

Het apparaat heeft een lekker groot scherm van 5,5", een Snapdragon 820-processor (die nodig is voor Continuum), 4 GB aan RAM en een gigantische batterij van 4,150mAh. Je krijgt er bovendien nog andere Windows 10-features bij zoals Windows Hello, en dat maakt het toestel een heel erg degelijk model. Maar misschien moet je 'm niet als laptop willen gebruiken.

Wil je dat toch, dan komt HP ook nog met de opvallende Mobile Extender - een toetsenbord en scherm, feitelijk. Lees daar meer over in de oorspronkelijke aankondiging van het toestel.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: continuum, hp, mwc2016, elite x3