Hands-on: De Surface Book is een véél betere Surface Pro

De laptop is dood, lang leve de (hybride) laptop! De pure notebook wordt al een tijdje niet meer gemaakt, maar het lukt Microsoft toch om een laptop te maken die ook als tablet te gebruiken is. We gingen kort aan de gang met de Surface Book, Microsofts terugkeer naar de laptopmarkt.

De Surface Book is niet nieuw; het apparaat werd al in oktober aangekondigd als een verbeterde versie van de Surface Pro, de tablet die met een toetsenbord is om te toveren tot computer. Nu hebben we het apparaat ook echt even in handen gehad.

Opvallend is dat er in eerste oogopzicht maar weinig verschillen zitten tussen de Surface Book en de Surface Pro. Beide zijn apparaten met een 12"-scherm, beide draaien Windows 10, en zelfs aan de binnenkant lijken de apparaten veel op elkaar.

Kraakhelder

Toch is er een wezenlijk verschil. Waar de Surface Pro in de eerste plaats een tablet is waar je een toetsenbord aan kunt hangen, is de Surface Book toch echt een laptop.

De Surface Book is iets groter dan de Surface Pro-series en heeft een prachtig kraakhelder scherm van 13,5", waar Windows 10 goed door tot z'n recht komt, met een resolutie van 3000 x 2000 pixels.

Scharnier

Qua uiterlijk is het scharnier het meest opvallende verschil. Waar je het toetsenbord op de Pro nog gewoon onderaan het apparaat vast klikt, zit het accessoire bij de Book vast aan het beeldscherm. In de knik buigt het apparaat flexibel om, als een soort rupsband. Je kunt betwisten of dat wel mooi is, maar wij zijn in ieder geval groot fan van dit design:

Let wel op dat je door die buiging geen perfecte knik hebt. Daardoor zit er een flinke ruimte tussen het toetsenbord en het beeldscherm.

Dat wil niet zeggen dat de Surface Book niet stevig is, want het apparaat kan een flinke klap hebben volgens Microsoft - iets dat we overigens niet heel uitvoerig hebben mogen testen...

Net als bij de Surface Pro kun je het scherm van de Book ook losmaken van het apparaat, maar dat gaat bij die laatste wel een stuk lastiger. In tegenstelling tot de Pro kun je het scherm niet gewoon losklikken. Daarvoor moet je een speciale knop gebruiken op het toetsenbord, die de magneten fysiek loskoppelt van de tablet.

Kickstand

Omdat de knik in het toetsenbord vrij te draaien is, heeft de Surface Book geen kickstand nodig. Dat maakt het apparaat veel beter geschikt om op je schoot te dragen - iets dat de naam 'lap'top weer eer aan doet. Maar niet alleen is dat praktischer, het maakt de Surface Book een stuk dunner en daarmee lichter.

Accuduur

Ook aan de binnenkant is de Surface Book erg sterk, al mochten we maar kort aan de gang met het apparat waardoor we de acuduur-claim van 10 uur niet zelf hebben kunnen testen. Tel daarbij de 8 (of 16 ) GB aan RAM op en de dedicated videokaart (die in het toetsenbord verwerkt zit) en je hebt een van de meest sexy laptops van het moment.

Prijs en beschikbaarheid

Vooralsnog is niet helemaal duidelijk wanneer de Surface Book in Nederland te koop is, maar als je echt niet kunt wachten, kun je 'm wel uit het buitenland halen. Houd er rekening mee dat je niet voor een koopje klaar bent: de goedkoopste configuratie start op 1499 dollar, de duurste is 3199(!) dollar.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: surface book, mwc2016