abonneren

Half miljoen Nederlandse routers blijkt lek

Van een half miljoen Nederlandse routers blijkt het wifi-wachtwoord te kraken. Het gaat onder meer om apparaten van Ziggo, UPC en KPN. De Consumentenbond heeft dat bekendgemaakt en OPTA is inmiddels op de hoogte.

De Consumentenbond laat in een persbericht weten dat minstens een half miljoen Nederlandse routers een lek bevat, waardoor het wifi-wachtwoord te kraken is. Dit lek zit onder andere in routers van Linksys (E1000 en E2000), KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en ook in de relatief nieuwe Horizon mediabox van UPC. Het vreemde daaraan is dat dit lek al bekend is sinds 2011. Uit onderzoek van de Digitaalgids blijkt nu echter dat het lek nog altijd veel voorkomt. Omdat het om een enorm aantal Nederlandse routers gaat, heeft de Consumentenbond direct telecomtoezichthouder OPTA gewaarschuwd.

WPS

Moderne routers hebben een vereenvoudigde manier om via wifi te verbinden, namelijk met behulp van de WPS-knop (Wifi Protected Setup). Wanneer de knop op de router en op een te verbinden apparaat wordt ingedrukt, ontstaat er een beveiligde verbinding tussen de twee. WPS is op veel routers echter te kraken. Iemand in de buurt van de router kan in potentie het wifi-signaal opvangen en met toegespitste software het wifi-wachtwoord van de router achterhalen.

De oplossing

Doorgaans kunnen fabrikanten en providers het probleem oplossen, bijvoorbeeld via een software-update volgens de Consumentenbond. Als gebruiker kun je de WPS-functie in sommige gevallen uitzetten. De Consumentenbond adviseert gebruikers om bij hun provider te informeren of hun router onveilig is en hoe de eventueel onveilige router te beveiligen is. Voor routers die zelf gekocht zijn, moet contact opgenomen worden met de fabrikant.

Bron: Consumentenbond

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Draadloos, Wachtwoord, Consumentenbond, Gekraakt, Kraken, Gehackt, Linksys, upc horizon

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord