abonneren

Hackers omzeilen Apple’s Touch ID vingerafdrukscanner al na één dag

De Duitse hackgroepering Chaos Computer Club meent al na één dag na de lancering van Apple’s iPhone 5s de biometrische beveiliging van het apparaat gekraakt te hebben. Volgens de hackers is het mogelijk om met alledaagse voorwerpen de vingerafdrukscanner te omzeilen en dus in te breken in een met vingerafdruk beveiligde iPhone.

Door een foto te maken van een op het beeldscherm achtergelaten vingerafdruk en het fabriceren van een nepvinger konden de Duitse hackers inbreken in een met vingerafdruk beveiligde iPhone. Ondanks de uitspraken van de hackers blijft telefoonmaker Apple geloven in zijn Touch ID beveiliging. Op zijn website laat Apple weten dat de kans één op vijftigduizend is dat twee vingerafdrukken gelijk zijn aan elkaar. Apple noemt Touch ID dan ook een ‘erg hoge vorm van beveiliging’.

Daar is Karsten Nohl, hoofdwetenschapper van de Duitse hackersdenktank SRLabs, het niet mee eens. “Het zou geweldig zijn als het Apple was gelukt waar de biometrische industrie al eeuwen in faalt”, laat Nohl aan BBC News weten. “Het verbaast me daarom niet dat hackers er al na een dag in zijn geslaagd de vingerafdrukscanner te omzeilen. Claimen dat zo’n systeem een ‘hoge mate van veiligheid’ biedt is gewoon onzin.”

Apple houdt echter een slag om de arm en noemt Touch ID ook zeker geen volledige vervanger voor zijn traditionele wachtwoordsysteem, maar simpelweg een praktischer manier om de telefoon te ontgrendelen: “Touch ID is ontworpen om het invoeren van een wachtwoord te minimaliseren”, aldus Apple. “Je wachtwoord blijft echter noodzakelijk voor additionele beveiliging.” 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: