Hackers met klokkenluiderbescherming?

De Tweede Kamer ziet wel wat in het voorstel van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen om hackers die misstanden aantonen een klokkenluiderbescherming te bieden. Volgens Webwereld wordt het voorstel gesteund door VVD, PVV, SP, Groenlinks en D66.

De veiligheid van ict-systemen bij de overheid zelf, ligt al langer gevoelig zoals we eerder al schreven met DigiNotar als het beste voorbeeld. Uiteraard zullen alleen de zogenaamde ‘white hat’ hackers, die te goeder trouw lekken aantonen in aanmerking komen voor de klokkenluiderbescherming. De hacker die DigiNotar hackte zal dus niet hoeven aan te kloppen voor de bescherming. 

Hacker niet per definitie crimineel
Het doel is uiteindelijk dat organisaties na het melden van de hacks gedwongen worden om zorgvuldiger met gevoelige gegevens om te gaan, en een minimaal niveau van beveiliging waarborgen.  Heijnen stelt: “Klokkenluiders moeten beschermd worden en niet achtervolgd. Ze leggen immers het falen van ICT-systemen bloot.”  Arjan El Fassed van GroenLinks zegt dat de sfeer van criminaliteit die rond hackers hangt echt moet verdwijnen.

Hackers verheugd met voorstel
Tot nu toe krijgen hackers die misstanden aantonen met bijvoorbeeld de stemcomputers, het publiceren van wachtwoorden door stadsdeel Oost en het falen van de OV-chipkaart allemaal een aangifte aan hun broek. De hacker Pompiedompiedom die vooral privacyschendende lekken opspoort houdt zich om die reden ook stil. Hij reageert verheugd op het voorstel: "Een klokkenluidersregeling zou echt helpen. Kijk, ik zou dolgraag het debat aangaan met bedrijven die onzorgvuldig omgaan met privacygevoelige gegevens, maar dat is nu te riskant."

Via: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten