Hacker Geohot bouwt universele root-methode voor Android

Een ontwikkelaar heeft een universeel programma gebouwd, dat alle Android-apparaten in één keer kan rooten. De root-methode moet werken op apparaten met een kernel van vóór 3 juni.

Het programma heet Towelroot, en is ontwikkeld door de bekende hacker Geohot. Hij is onder meer bekend van zijn PS3-hack, waarbij hij de console op Linux kon laten draaien. De 24-jarige ontwikkelaar heeft daar later veel juridische problemen mee gekregen.

Kwetsbaarheid

Towelroot werkt via een kwetsbaarheid in het Android-besturingssysteem, maar er wordt niet vermeld welke dat is uit angst dat Google dat lek snel dicht voor oudere versies van de kernel. Versies van vóór 3 juni bevatten de kwetsbaarheid nog wel.

APK

Het programma werkt door het installeren van de APK, dat te downloaden is van de website. In de nieuwste versies van Android lijkt de hack niet te werken, omdat daar de /system-partitie is geblokkeerd.

Geschenk uit de hemel

Het rooten van een Android-toestel was tot nu toe een omslachtig proces, waarbij een rootkit specifiek per toestel moest worden gebouwd - in tegenstelling tot de iPhone, waarbij het jailbreaken voor ieder toestel hetzelfde proces heeft. Een universele rootkit is voor veel Android-gebruikers een geschenk uit de hemel - al melden veel gebruikers dat het op hun toestel nog niet perfect werkt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Programmeren

Tags: geohot, root, towelroot