abonneren

H.265 codec biedt zelfde kwaliteit met de van helft bestandsgrootte

Er is een nieuwe videostandaard aanvaard. Met de H.265 codec heeft een video dezelfde kwaliteit als de H.264 codec - die nu veelal gebruikt wordt voor HD-materiaal - maar de bestandsgrootte is gehalveerd.

De H.265 videostandaard waar in 2010 al mee werd begonnen, is sinds afgelopen vrijdag officieel een nieuwe internationale videostandaard en vormt de opvolger van het uitermate populaire H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding). De H.264 wordt nu veel gebruikt voor blu-ray discs, online videostreaming en HDTV en ook voor film downloads in nieuwsgroepen en via bittorrent.

Het voordeel van H.264 is dat het video van hoge kwaliteit biedt op een lage bit rate (t.o.v. bijvoorbeeld MPEG-2 dat gebruikt wordt voor o.a. dvd-video). De nieuw H.265 standaard zou nog betere kwaliteit leveren tegen een nog lagere bitrate. H.265 kan twee keer de datacompressie leveren als zijn voorganger en biedt ondersteuning voor resoluties tot 8192x4220. Het is dus niet alleen geschikt voor 4K-uitzendingen die nu in Japan van de grond komen maar ook voor hoge resolutie video op connecties met een lage bandbreedte. Voor downloaders is het natuurlijk ook interessant want de films komen sneller binnen en je kunt er meer kwijt op je harde schijf.

H.265 vs H.264

Officieel heet de standaard: ITU-T H.265 / ISO/IEC 23008-2 HEVC (High Efficiency Video Coding). Maar wij houden het voor het gemak maar even op H.265. 

Via: Computer Idee

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Video

Tags: Standaard, H.264, Codec, encoder, h.265

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord