Groteske game-ervaringen op de smartphone, kan het?

smartphone
Even een potje Wordfeud of Candy Crush spelen in de trein, dat is zo gedaan op de mobiele telefoon. Je kunt er ook voor kiezen om op je smartphone een simpelere versie van The Sims te spelen of een voetbalmanager-achtig spel. Het zijn leuke tussendoorspellen, maar er zijn ook consolegames die zeer succesvol zijn overgezet op de smartphone.

Een logische ontwikkeling, want game-uitgevers zien wel brood in die gamemarkt op de smartphone: zo’n beetje iedereen heeft er een, hij kan overal worden gebruikt en mensen hebben drukke levens waarin urenlang achter een console zitten niet altijd mogelijk is. Vandaar dat er dagelijks grote aantallen mobiele games uitkomen en je in de Google Play of App Store tussen de games maar moeilijk de pareltjes kan spotten in alle drukte.

Groot versus klein

Uitgevers zien het grote geld en maken daarbij regelmatig gebruik microtransacties in games. Dat zijn aankopen die je tijd schelen. Waar je normaal bijvoorbeeld vijf muntjes krijgt als je dagelijks inlogt, kun je die ook kopen zodat je meteen kunt doorspelen. Het nadeel van de smartphone voor games is dat je minder in de game getrokken wordt door het kleinere scherm en het feit dat je er vaak onderweg mee bezig bent.

Mede daarom is in de game-industrie nu ook de ontwikkeling naar 4K te zien, waardoor thuisgames nog beter kunnen worden weergegeven voor een nog betere immersie. Dit gebeurt ook al op kleine schaal op mobiel, maar is in combinatie met een 4K-televisie visueel natuurlijk aanzienlijk interessanter. Daarnaast is er de ontwikkeling van virtual reality die, gestaag, meerwaarde biedt boven het kunnen van een smartphone. Aan de andere kant is een consolegame aanzienlijk duurder om te maken, en met een lagere instapprijs zal je meer gamers aan je kunnen verbinden.

Controllers

Een moderne smartphone die is uitgerust met een goede processor, veel RAM en display kan makkelijk fungeren als mini-gameconsole. Een hele fijne zelfs, want er zijn meer games beschikbaar op de smartphone dan op menig gameconsole. Het nadeel is wel dat de besturing iets minder prettig is door middel van een touchscreen, maar dat kan worden opgelost door een draadloze controller aan te schaffen. Er zijn afhankelijk van het type telefoon veel verschillende varianten beschikbaar: van een klein apparaatje om in je handen te houden tot een soort opzetstukken voor je telefoon waardoor je een soort Nintendo Switch-gevoel krijgt.

Game-smartphones

Nu gamen op smartphones steeds groter wordt, willen na app-ontwikkelaars ook smartphonemakers meeliften op het succes. Zo heeft fabrikant Razor, bekend van PC gaming-accessoires al twee smartphones op de markt gebracht en heeft recentelijk ook ASUS een gaming-smartphone uitgebracht.

Er komen ook games die je kent van Switch of andere consoles uit op smartphones. Enkele groteske game-ervaringen op de smartphone zijn:

Grand Theft Auto - Gamestudio Rockstar heeft meerdere Grand Theft Auto-games beschikbaar gemaakt voor mobiel.

Sonic the Hedgehog - Voor een nostalgisch gevoel is er Sonic the Hedgehog. Sega heeft meerdere Sonic-platformgames uitgebracht op mobiel.

Star Wars: Knights of the Old Republic - De recentere Star Wars-games van EA kregen een enorme lading kritiek over zich heen door loot boxes, maar in de RPG-avonturengame SW: KOTOR op de mobiel heb je daar helemaal geen last van.

Minecraft Pocket Edition - Laat je niet misleiden door zijn naam, want deze mobiele Minecraft is aanzienlijk uitgebreid in werelden en speciale blokken voor alle virtuele bouwplezier die je nodig hebt.

Tomb Raider - Als je videogames nog steeds vooral met schieten associeert en dat kunt waarderen, dan is Tomb Raider een goede game voor de mobiel.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws

Tags: gamer, games, smartphone, console, apps, app stores