Grootste overname ooit: Apple koopt eigen aandelen

Het is de grootste overname in de geschiedenis van overnames. Maar een ietwat aparte overname is het wel. Apple heeft aandelen van zichzelf gekocht ter waarde van 16 miljard dollar. Het betreft in totaal 36 miljoen aandelen. Apple wil het hiermee aantrekkelijker maken om aandelen in het bedrijf te kopen, waardoor de koers hopelijk zal stijgen.

Apple kondigde in april al aan om 16 miljard dollar in eigen aandelen te steken. Het bedrijf uit Cupertino heeft nu deze 36 miljoen eigen aandelen opgekocht voor gemiddeld 444 dollar per aandeel. Een goed moment om dit te doen overigens, want het aandeel is behoorlijk in prijs omlaag gegaan. Zo stond het AAPL–aandeel in september 2012 nog op 700 dollar.

Apple heeft zichzelf met het terugkopen van de aandelen in essentie voor een deel overgenomen. Het is de grootste overname ooit. Apple had met 16 miljard dollar bedrijven als Nokia en BlackBerry drie keer kunnen overnemen.

De keuze om aandelen van zichzelf te kopen is gemaakt omdat er op deze manier minder aandelen in omloop zijn. Daardoor krijgen aandeelhouders per aandeel meer dividend uitgekeerd, want iedere aandeelhouder heeft in verhouding een groter percentage van het bedrijf in handen. Aandelen AAPL kopen wordt op deze manier dus interessanter. De koers van AAPL gaat niet al te best de laatste tijd en het bedrijf hoopt deze dus weer omhoog te kunnen drijven met de investering in zichzelf.

Apple heeft de koop van de aandelen bekostigd met 4 miljard dollar uit eigen cashreserves plus 12 miljard dollar via het uitgeven van obligaties.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: aandelen, overname, financieel