abonneren

Grootmoeder der computers gerepareerd en tentoongesteld

De lang vergeten computer The Witch is hersteld en staat in The National Museum of Computing in Buckinghamshire. Het apparaat is de oudste nog functionerende computer ter wereld en stamt uit 1951.

Hoewel het ding meer lijkt op een telraam dan een computer voor hedendaagse begrippen, en ook daadwerkelijk tien hele seconen deed over een enkele vermenigvuldiging, is Harwell Dekatron toch echt de oudste computer die het nog doet in de hele wereld.  De computer is beter bekend onder de naam WITCH.

Grootmoeder

De opoe onder de computers werd in 2009 bij toeval ontdekt door Kevin Murrell in een magazijn van een museum, waar hij sinds 1997 stond. The Witch werd volledig schoongemaakt en hersteld in drie jaar tijd. Via oude foto’s werden de connectoren op de juiste plaats gezet.

Ponsprogramma's

Programma’s worden ingeladen via papieren slierten met gaatjes. Deze moesten met de hand uitgeprikt worden destijds. The Witch werd destijds gebruikt door wetenschappers van Atomic Energy Research Establishment, zodat zij zelf de saaie berekeningen niet meer hoefden te doen. De machine maakte overuren toen hij in gebruikt was vanaf 1951. Soms stond hij 80 uur per week aan.

De Harwell Dekatron computer weegt 2500 kilogram en werd in 1957 vervangen door kleinere en snellere computers.

 

Bron: BBC

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord