abonneren

Groot datalek Syrische overheid

WikiLeaks heeft vandaag weer een grote dataset onthuld. Meer dan twee miljoen e-mails van de Syrische overheid zijn uitgelekt.

Het is al weer een tijd geleden dat WikiLeaks een groot lek aankondigde. Syria-Files, zoals de dataset is genoemd, bevat e-mails van 680 domeinnamen en bedrijven die met de Syrische overheid te maken hebben. De gegevens gaan van interne partij-emails tot financiële gegevens. De bron van de gegevens is onbekend, maar WikiLeaks geeft aan “statistische zekerheid” te hebben dat de meerderheid van de gegevens klopt.

Het gaat om 2.434.899 e-mails van rond de 600.000 verschillende e-mailadressen. Om de data toegankelijk te maken heeft WikiLeaks een speciale zoekinterface gebouwd. Veel gegevens zijn in het Arabisch en Russisch. Wie zelf aan de slag wil, kan direct doorklikken naar de WikiLeaks Syria Files. Op basis van de gegevens zullen de komende maanden verhalen gepubliceerd worden door een aantal tijdschriften in binnen- en buitenland. Volgens WikiLeaks-oprichter Julien Assange zijn de gegevens “niet alleen beschamend voor Syrië, maar ook voor de tegenstanders van Syrië.” De gegevens zouden benadrukken dat ook Westerse bedrijven niet altijd zuiver handelen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Syrië