Gratis upgraden naar Windows 10 kan nog steeds

Officieel is het jaaraanbod van gratis upgraden naar Windows 10 voorbij. Maar PCM heeft ontdekt dat je nog steeds zonder problemen naar het nieuwe besturingssysteem kunt upgraden. En dat werkt zelfs bij een schone installatie.

Microsoft geeft er geen ruchtbaarheid aan en heeft eerder de upgradetool GWX (Get Windows 10) automatisch verwijderd uit Windows 7 en 8.1. Toch kan gratis upgraden van legitieme installaties naar de nieuwste Windows-versie nog gewoon. Eerder had Microsoft al wel een officiële uitzondering aangeboden: voor gebruikers met (fysieke) handicaps die dan op de ingebouwde zogeheten Toegankelijkheidsopties vertrouwen.

> Lees ook: op deze twee manieren update je gratis naar Windows 10


Houdbaarheid

Deze aparte upgrademogelijkheid zou echter ook een ‘houdbaarheidsdatum’ hebben. Hetzelfde was het geval voor het algemeen geldende aanbod van gratis upgraden, dat een jaar na de release van Windows 10 geldig was, dus tot afgelopen zomer. Nu blijkt dat upgraden van Windows 7 of 8.1 toch nog gewoon gratis kan. De crux is de zogeheten Media Creation Tool, meldt ZDnet.

PCM heeft deze upgrademethode nu getest en weet de berichtgeving van techjournalist Ed Bott te bevestigen. Hij heeft in het kader van zijn ‘kerstschoonmaak’ een oudere Windows 7-pc ge-upgrade naar Windows 10, wat tot zijn verbazing een netjes geactiveerde, legitieme installatie opleverde. Op de bewuste pc was niet eerder een upgrade uitgevoerd, was geen reservering voor Windows 10 gedaan, en de machine had zelfs nooit de omstreden GWX-tool geïnstalleerd gehad.

 

Legitieme sleutel

Vervolgens heeft Bott zijn verrassing geverifieerd door de procedure te herhalen op twee vers aangemaakte virtuele machines. Één met Windows 7 en één met 8.1, beide netjes geactiveerd met valide licentiesleutels. Ook die upgrades leveren legitieme, officieel geactiveerde Windows 10-installaties op. De ‘truc’ is om Windows 10 te installeren via de Media Creation Tool die Microsoft aanbiedt.

PCM heeft zelf met dat hulpprogramma een schone installatie uitgevoerd, en daarbij dan de stap voor het invoeren van de productcode overgeslagen. Na afronding van de installatie moet Windows 10 nog handmatig worden geactiveerd, wat kan met een geldige licentiesleutel voor Windows 7 of 8. Na het invullen van die licentiecode is Windows 10 dan wel geactiveerd. Upgraden kan dus nog gewoon gratis.

Hoe je dat precies doet, lees je in deze workshop.


Woordkeuze

Eerder heeft Microsoft duidelijk gecommuniceerd dat het aanbod van gratis upgraden een jaar lang geldig was. De duivel blijkt in de details te zitten, de details van de gebezigde taal. Techjournalist Bott merkt op dat Microsofts FAQ over upgraden naar Windows 10 subtiele bewoordingen bevat die de deur open laten voor gratis upgraden nu en in de toekomst.

“De gratis upgrade naar Windows 10 via de app Windows 10 downloaden (GWX) is beëindigd op 29 juli 2016”, luidt het antwoord op de eerste veelgestelde vraag. Dit en andere antwoorden gaan telkens over upgraden middels de GWX-tool, niet over het upgraden in het algemeen. GWX is inmiddels niet meer beschikbaar en werkt ook niet meer voor upgraden.

 

Pc-verkoop

Andere routes zijn echter nog wel mogelijk, waarbij Microsoft in de FAQ als voorbeeld noemt het upgraden via Toegankelijkheidsopties. Dat is dus niet de enige alternatieve route voor gratis upgraden, blijkt nu. Bott speculeert nog dat Microsoft hiermee schippert tussen zijn eigen vernieuwingspush voor Windows 10 en het te vriend houden van pc-fabrikanten. Gebruikers die hun bestaande pc (gratis) upgraden leveren immers geen nieuwe pc-verkoop op.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: microsoft, windows 8, windows 10, gratis, upgrade, windows 8.1, windows 7, gwx, aanbod, omweg