Gratis toegankelijkheids-upgrade naar Windows 10 binnenkort niet meer mogelijk

Windows-gebruikers die nog gratis willen upgraden naar Windows 10, moeten snel zijn. Microsoft haalt de pagina waar Windows 10 voor de zogeheten 'assistive technology'-gebruikers nog makkelijk is te installeren, snel offline.

Vanaf 29 juli 2016 is het niet meer mogelijk om je bestaande Windows 7, 8 en 8.1-installatie te upgraden naar Windows 10. Microsoft bood echter lange tijd een speciale pagina aan waar gebruikers van speciale toegankelijkheidssoftware alsnog gratis kunnen upgraden naar Windows 10. Daarbij is het alleen mogelijk om een zogeheten in place upgrade naar Windows 10 uit te voeren, maar geen schone installatie.

Misbruik

Microsoft meldde in augustus al dat de site voor het downloaden van Windows 10 voor gebruikers van ondersteundende technologie - software voor bijvoorbeeld slechtzienden, of mensen die moeite hebben met het gebruik van een muis of toetsenbord - wordt 'misbruikt' door computergebruikers die hun normale computer willen upgraden naar Windows 10, zonder dat zij gebruik maken van deze technologie.

Downloadpagina

Op de downloadpagina waar de upgrade van Windows 10 wordt aangeboden, wordt verder niet gecontroleerd of een gebruiker echt in aanmerking komt voor de upgrade. Ook de tool zelf controleert het systeem verder niet op het gebruik van speciale apparatuur voor mensen met een lichamelijke beperking, waardoor iedereen deze upgrade kan installeren. Binnenkort is dat dus ook niet meer mogelijk. Gebruikers met een beperking zullen straks zelf contact moeten opnemen met Microsoft om alsnog gratis Windows 10 te kunnen installeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: toegankelijkheid, gratis upgrade