Gratis LibreOffice nu in de Mac App Store

Kantoorsoftware LibreOffice maakt zijn debuut in de Mac App Store van Apple. Het open source pakket is daar ook gewoon gratis verkrijgbaar, met één klein verschil.

Mac-gebruikers krijgen de gratis concurrent van Microsoft Office en Apple iWork nu eenvoudig voorgeschoteld. LibreOffice staat vanaf vandaag ook in de Mac App Store, zodat gebruikers er direct en gebruiksvriendelijk toegang toe hebben. Zij hoeven niet langer vooraf al weet te hebben van LibreOffice, naar de site ervan te gaan en daar de open source software te downloaden.

Voldoen aan Apple’s regels

“App Stores zijn een briljant gemakkelijke manier om software van derden te vinden en te beheren, om veilige downloads te bieden, gebruikersreviews en meer”, stelt The Document Foundation die LibreOffice overziet. De ontwikkelaars van het open source applicatiepakket hebben de afgelopen maanden gewerkt aan aanpassingen om te voldoen aan de strikte regels van Apple voor softwarepublishers die hun producten willen uitbrengen in de Mac App Store.

Deze verbeteringen, aan onder meer de visuele stijl van LibreOffice, zijn ook doorgevoerd in de oorspronkelijke software. Toekomstige updates worden simultaan doorgevoerd voor de eigen download en die in de Apple-winkel. Naar verwachting heeft laatstgenoemde daarbij wel telkens een week ‘vertraging’ doordat Apple de bijgewerkte software keurt vóór publicatie in de app-winkel.

Donatieverzoek

De editie die in de Mac App Store komt, is nagenoeg gelijk aan de reguliere download. Er is één klein, maar belangrijk verschil. Mac-gebruikers die het pakket vanaf de LibreOffice-website downloaden krijgen daar de vraag of ze een bijdrage willen doneren aan de doorlopende ontwikkeling van de software. De Mac App Store staat zoiets niet toe, behalve via Apple’s mechanisme (API, application program interface) voor in-app aankopen.

Een andere optie in de Mac App Store is betaling per download, maar dat is voor de open source stichting achter LibreOffice niet acceptabel. In beide gevallen zou ook Apple’s vereiste gelden voor verplichte afdrage van 30 procent van de omzet. De LibreOffice-uitvoering in Apple’s online-softwarewinkel is in plaats daarvan uitgerust met een pop-up die opduikt wanneer de applicatie wordt gestart. The Document Foundation hoopt het gebruik van LibreOffice een boost te geven en daar ook nieuwe inkomsten uit te halen.

Plus zakelijke editie

Mac-gebruikers die LibreOffice zakelijk inzetten en daarvoor support willen, kunnen de aparte editie LibreOffice-from-Collabora downloaden. Collabora is een open source bedrijf dat actief bijdraagt aan LibreOffice. Het is één van de ontwikkelaars voor de in aanbouw zijnde clouduitvoering van het kantoorpakket.
 

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Office

Tags: gratis, mac app store