Gordon Flash supercomputer met ssd

De eerste supercomputer met flashdrives, in de vorm van 1024 ssd’s, gaat in januari in gebruik. Hij krijgt als naam ‘Flash Gordon’, genoemd naar de populaire strip uit de jaren 30.

De supercomputer bevat 1024 flash drives, in totaal 300TB, van Intel (model 710). De Flash Gordon heeft een rekenkracht van meer dan 280 teraflops en is daarmee goed voor de 48ste plek in de top 50 van supercomputers. Niet de snelste dus maar het is dan ook een koopje voor $20 miljoen. Op het gebied van i/o-handelingen (input/output) waarbij de ssd’s een grote rol spelen, is het met 36 miljoen IOPS waarschijnlijk wel de snelste volgens de San Diego Supercomputer Centre (SDSC), de gelukkige eigenaar. Die noemt de supercomputer de grootste en snelste data-warenhuis ter wereld, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Flash Gordon comic

Naast de flash drives zit er ook nog voor 4PB aan ‘gewone’ harde schijven in. En 64TB DRAM. Directeur Michael Norman van SDSC ziet de supercomputer als een nieuw soort ruimteschip, dat hem op ontdekkingsreis zal brengen in nieuwe gebieden van de wetenschap. De naam Flash Gordon is daarbij dus ook erg toepasselijk gekozen aangezien de Flash Gordonstrip die in de jaren 30 begon ook over ruimtereizen ging. In de jaren 50 kwam er ook een populaire tv-serie van.

 

 

 

Via: The Register

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: