Google's zelfrijdende auto gaat openbare weg op

De zelfrijdende auto van Google gaat in de aankomende zomerperiode voor het eerst de openbare weg op. Google maakt vandaag bekend dat de wagen rond gaat rijden op de wegen rond Mountain View, waar het hoofdkantoor zit.

Tijdens de test komt Google er achter hoe de auto zich staande houdt in realistische verkeerssituaties. Voor de zekerheid gaat er wel een chauffeur mee, die kan ingrijpen wanneer dat nodig is. Daarvoor zijn er gewoon een stuur, een gaspedaal en een rempedaal ingebouwd.

Uiteindelijk wil Google dat deze componenten helemaal geen deel meer uitmaken van de wagen, maar tot nu toe is het bedrijf dat nog bij wet verplicht.

Incidenten

Google schat de kans op ongelukken zelf klein. In de zes jaar tijd dat de zelfrijdende auto's nu in ontwikkeling zijn, is er slechts sprake geweest van elf incidenten. Die worden door de makers van de wagen toegeschreven aan menselijke fouten.

Het bedrijf haalt nog een recent onderzoek aan, waaruit blijkt dat 94 procent van de reguliere verkeersongevallen plaatsvinden doordat mensen zelf niet opletten. Ongelukken komen merendeels niet voort uit falende techniek. Google hoopt dan ook dat de zelfrijdende auto's het aantal ongevallen op de weg fors laat verminderen.

Fietsers

De auto's van Google halen een maximale snelheid tot 40 kilometer per uur. Het verkeer wordt geanalyseerd door de camera, die bovenop het dak van de wagen zit. Onlangs nog patenteerde Google een nieuwe techniek, die de camera handsignalen van fietsers laat herkennen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: auto