Google's Android N richt zich op multitasking en productiviteit

Google heeft Android N een iets officiëler tintje gegeven. Door slimme software-upgrades kan het besturingssysteem een stuk sneller draaien dan zijn voorganger. Anders dan bij eerdere versies was al een vroege ontwikkelaarsversie vrijgegeven, waardoor verschillende zaken al uitgebreid getest zijn.

Android N zet flinke stappen op drie gebieden: prestaties, veiligheid en productiviteit. Dat eerste gebeurt vooral onder de motorkap, waarbij met behulp van Vulkan, een API voor 3D-games, beduidend betere grafische prestaties geleverd kunnen worden met hetzelfde materiaal.

 

Veiligheid

 

Wat de veiligheid betreft heeft Google ook niet stilgezeten. Android N wordt op bestandsniveau versleuteld en de mobiele Chrome-browser gaat actiever op zoek naar en waarschuwen voor malwareverspreidende websites. Ook worden updates van het besturingssysteem voortaan automatisch en op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd, zodat je alleen maar je smartphone hoeft te herstarten om de nieuwste (beveiligings-) updates binnen te halen.

 

Productiviteit

 

Het laatste punt is productiviteit, en dat is waar het echt leuk wordt. Het was al even bekend door de ontwikkelaarsversie van Android N, maar multitasken gaat een grote rol spelen in het OS. Allereerst is er een nieuwe functie van de appdrawer-knop. Die toont nog maximaal zeven apps zodat je niet meer verdwaalt in apps die je toch niet gebruikt. Twee keer klikken op de knop brengt je op een Alt+Tab-manier terug naar de vorige app.

Ook buiten de appdrawer om is Android productiever geworden, en wel op twee manieren: Splitscreen, waarbij twee apps tegelijkertijd en naast elkaar geopend en gebruikt kunnen worden, en Picture-in-picture, waarbij je bijvoorbeeld een video kan blijven afspelen in de hoek van je scherm terwijl je in een andere app een snel berichtje stuurt, zonder dat je iets van de video hoeft te missen.

 

Instant apps

 

Met Instant Apps brengt Android N (en oudere versies, vanaf Jellybean) een nieuwe manier om apps te gebruiken. Kort gezegd komt het erop neer dat je apps kunt gebruiken die je niet op je smartphone of tablet hebt staan. Door apps fundamenteel anders op te bouwen - in verschillende modules - kunnen delen van de app geladen worden op je device, zonder dat je daadwerkelijk de volledige app hoeft te downloaden.

 

Zo kun je bijvoorbeeld shoppen binnen een bepaalde winkel-app die je helemaal niet hebt. Vanaf het zoeken met Google naar een product tot het afrekenen in de app, het kan allemaal binnen de Instant App-interface. Google werkt met een selecte groep ontwikkelaars aan het project en hoopt in de herfst de eerste Instant Apps te kunnen presenteren.

 

Wanneer de officiële publieke versie van Android wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Ook waar de N voor gaat staan blijft nog even afwachten: Google roept gebruikers op een goede naam te bedenken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten