abonneren

Google waarschuwt tegen hackende overheden

Google is zelf al vaak het doelwit geweest van hackaanvallen, zoals de vermeende aanval door de Chinese overheid vorig jaar. Om individuele Gmail-gebruikers te waarschuwen als ze mogelijk worden gehackt door de overheid introduceert het bedrijf een speciale waarschuwingsmelding.

Sinds de ontdekking van Stuxnet en Flame staan cyberaanvallen door overheden weer op de agenda. Antivirusbedrijven geven toe dat ze klanten niet altijd tegen dit type aanvallen kunnen beschermen. Google probeert zijn gebruikers toch te informeren als er het vermoeden bestaat dat ze het doelwit zijn van een aanval door een overheid. Het bedrijf heeft een waarschuwing toegevoegd aan Gmail. Gebruikers die worden aangevallen krijgen een melding te zien als ze op Gmail inloggen.

Google vertelt niet hoe het detecteert dat gebruikers worden aangevallen. Wat voor beveiliging het werkelijk is blijft dan ook onduidelijk. Ook de hulp die Google biedt, behalve de melding, is beperkt: het wordt aangeraden je wachtwoord te veranderen, e-mailsessies te sluiten en software op je pc te updaten. Vooralsnog lijkt de ‘bescherming’ van Google echter vooral een wassen neus.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: