Google verdedigt Hotfile en Megaupload

Na het neerhalen van bestandshoster Megaupload hebben veel sites het bijltje erbij neergegooid. Ook Hotfile werd aangeklaagd door de MPAA, maar de dienst heeft met Google een sterke medestander gekregen.

Veel filesharingsites worden gebruikt om illegale bestanden uit te wisselen. Webpagina’s als die van RapidShare staan bekend om het hosten van mp3’s, cracks en complete softwarepakketten. Ook het in januari neergehaalde Megaupload was een van de grotere partijen. Sinds februari 2011 staat Hotfile in de rechtszaal tegenover de MPAA. Deze belangenorganisatie van filmproducenten heeft de site aangeklaagd vanwege de illegale content en meent dat Hotfile zich niet kan beroepen op de “safe harbor”-uitzondering van de Amerikaanse copyrightwet DMCA, waarin staat dat filehosters niet zelf verantwoordelijk zijn voor de bestanden op hun servers.

Google heeft bij de rechtszaak tegen Hotfile een amicus curiae ingediend. In dit ongevraagde advies schaart de zoekgigant zich achter de filesharingdienst. Het verwijst naar diensten als YouTube, Facebook en Twitter, die volgens Google nooit zo groot hadden kunnen worden als ze niet beschermd zouden worden door de DMCA. Nadrukkelijk wordt verwezen naar de eigen verantwoordelijkheid die de filmstudio’s hebben om bij Hotfile aangifte te doen van illegale content. Pas als Hotfile zo’n verzoek tot verwijdering zou negeren, zijn ze in overtreding. De argumenten die Google aandraagt zijn ook geldig voor de lopende rechtszaak tegen Megaupload, een filehoster die volgens dezelfde principes als Hotfile werkte. Vanwege de brede implicaties die deze rechtszaak kan hebben zit de MPAA er bovenop: het advies van Google mag volgens hen niet behandeling worden genomen omdat Google partijdig zou zijn.

Google werpt zichzelf zo nu en dan op als voorvechter van een vrij internet, doorgaans wanneer het in hun eigen belang is. Vooralsnog is de zoekdienst niet aansprakelijk voor het aanbieden van links naar illegale content in zoekresultaten, maar in rechtszaken tegen een dienst als The Pirate Bay wordt vaak aangevoerd dat beiden in feite slechts een doorgeefluik zijn van informatie en zelf niets hosten. De support voor Hotfile is daarom, hoewel opvallend expliciet, een logische zet van de zoekgigant.

Bron: TorrentFreak

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: hotfile