Google trekt technici terug uit Rusland

Google sluit zijn technisch kantoor in Rusland, waardoor zo'n 50 werknemers elders in de wereld voor de zoekgigant komen te werken. Dat melden anonieme bronnen aan The Wall Street Journal.

Hoewel Google geen reden heeft gegeven voor de actie, wordt vermoed dat het iets te maken heeft met de telkens strengere internetwetgeving van het land. Binnenkort moeten internetbedrijven de verzamelde data van Russische gebruikers opslaan binnen Rusland zelf. Op die manier kan de Russische overheid er gemakkelijker bij.

Volgens parlementslid Vadim Dengin is dat iets waar Russische inwoners zelf om vragen, omdat ze niet willen dat hun data wordt opgeslagen in de Verenigde Staten. Daar wordt het toch alleen maar gehackt en buitgemaakt door criminelen, verklaart Dengin aan CNBC.

Klantenservice

Voor Google is dat een probleem, omdat het wereldwijd opereert. Ook Facebook en Twitter liggen door de nieuwe wet onder vuur. In september sloot Adobe tevens kantoren in Rusland.

Google houdt wel een klantenservice overeind voor Russische Google-gebruikers. Een team van Russische medewerkers blijft bestaan om hen te helpen bij vragen. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: internet, Rusland