abonneren

Google: Rutte gebruikt Google+ verkeerd

Volgens Google maakt minister-president Rutte verkeerd gebruik van het sociale netwerk Google+. Dat was een van de opvallendste uitspraken tijdens een debat met Frans Timmermans (PvdA) en Rogier Klimbie van Google.

Gisteravond werd in Den Haag een debat georganiseerd over het gebruik van sociale media door politici. PvdA'er Frans Timmermans, die zelf zeer actief is op Facebook, ging in gesprek met Rogier Klimbie, die bij Google werkt als lobbyist. 

Namens Google toonde Klimbie wel een erg rooskleurig beeld van sociale media. De invloed van Twitter en het bevolkingsaandeel dat er daadwerkelijk gebruik van maakt wordt ook door Google overschat. Wel laat Klimbie duidelijk weten wat wel en niet werkt op sociale media. "Gebruik sociale media vooral om echt contact op te bouwen. Op tweets van de Rijksvoorlichtingsdienst namens minister-president Rutte zit niemand te wachten."

Het Google+-profiel van de minister-president, hoewel voorzien van een regelmatige stroom updates, wekt niet de indruk erg interactief te zijn. Timmermans heeft er als politicus een realistische blik op. "Je moet ook niet verwachten dat sociale media Democratie 2.0 in de hand werken. Het leidt nog steeds niet tot directe inspraak van de burger."

Timmermans is een van de politici die daadwerkelijk regelmatig en authentiek gebruik maakt van een sociaal medium. Hij koos nadrukkelijk voor Facebook, vanwege het persoonlijkere contact en de mogelijkheid tot diepgang die Twitter volgens hem mist. De meeste politici kiezen voor Twitter, met als bekendste voorbeeld Geert Wilders. Timmermans noemt hem als iemand die de sociale media goed doorheeft. "Wilders laat de opvallende band zien tussen de oude media en Twitter. Door iets op Twitter te roepen haalt hij razendsnel de krant."

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: pvda