abonneren

Google patenteert unlock met gekke bek voor Android

Een nieuwe patentaanvraag van Google duidt erop dat het bedrijf bezig is om de gezichtsontgrendeling van Android te verbeteren. De oude methode is makkelijk te omzeilen door een foto van de smartphone-eigenaar voor de camera te houden. Met behulp van specifieke gekke bekken zou de beveiliging omhoog geschroefd worden.

Het werd bij Android versie 4.0 mogelijk om een Android-telefoon te ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Daarbij wordt met behulp van de camera het gelaat van de gebruiker vergeleken met een eerder gemaakte foto. Later bleek dat de methode niet zo veilig was, omdat er slechts een foto van de smartphone-eigenaar nodig was om de telefoon te unlocken.

Google heeft nu het patent aangevraagd op gezichtsontgrendeling waarbij er bij het instellen een video opgenomen wordt en de gebruiker een gekke bek moet trekken. Zo kan de gebruiker een knipoog geven, een kusje geven of bijvoorbeeld zijn tong uitsteken. Android zou vervolgens bij het ontgrendelen de video vergelijken met het gezicht voor de camera. De methode zou moeten verder werken via kleuren die het scherm laat zien, die reflecteren in de ogen van de gebruiker. Daarmee zou het niet volstaan om slechts een video te tonen van de smartphone-eigenaar.

De patentaanvraag is een jaar geleden al gedaan en is nu in de openbaarheid gebracht. Of de technologie daadwerkelijk in Android geprogrammeerd wordt is niet bekend. Lang niet alle patentaanvragen zeggen iets over nieuwe functies of producten.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Patentaanvraag