abonneren

Google ontwikkelt Chromebook met touchscreen

Google heeft een Chrome laptop met een touchscreen ontwikkeld. Deze wordt later dit jaar verwacht.

De Wall Street Journal meldt dit op basis van anonieme bronnen. Google heeft het besturingssysteem Chrome speciaal ontwikkeld voor pc. Net als bij Android is hiervoor Linux als basis gebruikt. De integratie van de aanraaktechnologie in een besturingssysteem is Google niet vreemd. De zoekmachinegigant heeft met Android enorm veel ervaring opgebouwd.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Chrome laptops met touchscreen worden uitgebracht. Verder is het ook onbekend wie de laptops samen met Google gaat produceren. Onder andere Samsung, HP en Acer bouwen Chromebooks. Google geeft hierover geen commentaar.

De zoekmachinegigant zal voor interessante apps moeten zorgen om de Chromebook met aanraakscherm een succes te maken. Tot nu toe is deze laptop vooral ingericht voor webgebaseerde toepassingen als een tekstverwerker en games. Deze zijn geprogrammeerd met behulp van HTML5. Zo kan de gebruiker volledig online werken, dit in tegenstelling tot een besturingssysteem als Windows. De Chromebook wordt in de markt gepositioneerd voor “erbij”, niet als een vervanger van een traditioneel Mac- of Windows-systeem. Dat maakt het voor de consument wel wat ingewikkeld.

Dit concept van werken via de cloud slaat dan ook nog niet erg aan. Microsoft blijft een dominante positie houden. Volgens sommige analisten werden in het vierde kwartaal van vorig jaar maar 100.000, vaak goedkope laptops met Chrome verkocht in de Verenigde Staten. Deze worden in de markt gezet tegen budgetprijzen van tussen de 200 en 250 dollar.

Google zal met Chrome nog erg zijn best moeten doen om marktaandeel af te snoepen van de Windows-fabrikant. Het aanraakscherm heeft volgens analisten de toekomst. Op dit moment verschijnen ook notebooks met Windows 8 met zo'n scherm. In de Verenigde Staten was afgelopen januari een kwart van alle verkochte Windows 8 laptops voorzien een touchscreen.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: touchscreens

Laatste reactie