Google Noto: alle tekens ter wereld in één lettertype

Soms kom je teksten of documenten tegen waarin je blokjes ziet in plaats van de letters die er vermoedelijk hadden moeten staan. Dat komt doordat jouw pc dan geen geschikt lettertype geïnstalleerd heeft. Google heeft in samenwerking met Monotype in de vorm van het lettertype Noto de oplossing, want dit lettertype bevat vrijwel alle tekens ter wereld en ondersteunt maar liefst 800 talen.

Wanneer er een leeg hokje in plaats van een letter getoond wordt, dan wordt dit ook wel een tofu genoemd. Uiteraard verwijzend naar de blokjes waarin tofu doorgaans gegeten wordt. Om dit probleem op te lossen komt Google met de lettertypefamilie Noto. Noto, dat staat voor NO more TOfu, ondersteunt 800 talen en bevat in totaal meer dan 110.000 karakters. Googles doel is om alle karakters die voorkomen in unicode te ondersteunen. Het voordeel van een lettertype dat alle talen ondersteunt, is dat teksten die verschillende talen of vreemde tekens gebruiken er toch eenduidig uit zien.

Noodzakelijke klus

Hoewel het lettertype Noto opensource is en het door iedereen gebruikt mag worden, begon Google niet aan de klus om anderen te helpen. Google had simpelweg een uniform lettertype met ondersteuning voor alle talen nodig voor zijn besturingssystemen Android en ChromeOS.

 

Geschreven door: Jeroen Boer Boer op

Category: Nieuws, Software

Tags: google, fonts, lettertypen