Google lanceert hoogwaardige Chromebook Pixel

Google heeft de Chromebook Pixel gelanceerd, een hoogwaardige laptop die de concurrentie aangaat met de Macbook Pro. De Pixel is uitgerust met een hoge resolutie aanraakscherm en geeft de beelden weer in de verrassende 3:2 verhouding.

Met de Chromebook Pixel laat Google de visie los van goedkope producten voor iedereen. De prijs vanaf 1299 dollar komt in de buurt van de Macbook Pro. Daarmee plaatst de zoekmachinegigant de Pixel direct in het hoogste marktsegment. Het aanraakscherm van de Chromebook Pixel is uitgerust met Gorilla Glass, net als de hoogwaardige laptop van Apple. Ook het toetsenbord is voorzien van led-achtergrondverlichting. Maar daarmee houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op.

De laptop heeft een speciale microfoon die toetsenbordgeluiden niet weergeeft tijdens video- en VoIP gesprekken en is gericht op de gebruiker die volledig in de cloud wil werken. De Pixel heeft een 12,85-inch aanraakscherm met een resolutie van 2.560 x 1.700 pixels. Volgens Google is dit de hoogste resolutie ooit voor een laptop. De beelden geeft hij weer in de verhouding 3:2. Het beeldscherm is bij deze verhouding bijna even hoog als breed, zodat de gebruiker minder snel naar beneden hoeft te scrollen tijdens het surfen op internet en het werken aan zijn documenten in de browser.

 

 

Met het aanraakscherm hoopt Google de ontwikkelaars van apps te verleiden om hun apps ook voor het besturingssysteem Chrome uit te brengen. Daarbij zullen ze ook rekening moeten houden met de beeldverhouding van dit systeem. The Verge meldt jammer genoeg dat de aanraakrespons van het scherm nogal te wensen overlaat. Deze zou niet erg vloeiend zijn.

De Chromebook Pixel is de eerste laptop met het besturingssysteem van Google die met een Intel Core i5 processor wordt uitgerust. Het betreft hier een dualcoreprocessor die draait met een snelheid van 1,8 gigahertz. Het werkgeheugen bedraagt 4 gigabyte en aan de flashgeheugenopslag van maar 32 gigabyte voor het instapmodel kun je aflezen dat er vooral via de cloud moet worden gewerkt. De opslagruimte op de LTE-versie houdt met 64 gigabyte ook niet over. Wel krijgt de gebruiker drie jaar lang 1 terabyte online opslag bij Google Drive.

Verder is de Pixel uitgerust met 2 usb 2.0 poorten, een mini display port en een sd/mmc geheugenkaartlezer. De batterijduur is afhankelijk van de taken tot 5 uur. De afmetingen zijn 297,7 x 224,6 x 16,2 millimeter en het gewicht 1,52 kilogram.

Helaas is deze laptop nog niet verkrijgbaar in Nederland. Wel is hij te koop in de Amerikaanse en Britse webstores.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten