Google komt met PGP-plugin voor Gmail

Google komt met een PGP-plugin waaree Gmail-gebruikers hun mails versleuteld kunnen versturen. Voorlopig gaat het alleen nog om een testversie.

De plugin moet 'binnenkort' in de Chrome Store komen te staan, maar wanneer dat gebeurt is niet bekend. Tot die tijd heeft Google alleen nog de broncode vrijgegeven, die ontwikkelaars kunnen controleren op gaten en bugs.

Elliptic curve

Voorlopig werkt de plugin alleen nog met elliptic curve-cryptografie. Niet alle PGP-programma's ondersteunen ec-crypto, al kunnen gebruikers de sleutels ervoor wel downloaden. Het is niet duidelijk of de meer geaccepteerde standaard rsa nog wordt toegevoegd.

PGP

PGP (Pretty Good Privacy) is een versleutelstandaard waarmee email van eind tot eind met encryptie wordt verstuurd. Alleen de ontvanger en de gebruiker kunnen zo de inhoud van een email lezen.

Google implementeert al langer een versleuteling op emails, door standaard een https-verbinding op te zetten in Gmail.

Transparantie

Uiteindelijk wil Google zijn gebruikers beter beschermen tegen afluisterpraktijken. Daarom brengt het bedrijf ook een transparantierapport uit, waarin het cijfers geeft over het aantal berichten dat veilig wordt verstuurd. Zo blijkt dat 69% van alle verzonden emails in Gmail wordt versleuteld, en dat 48% van alle binnengekomen mails encryptie heeft.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags: