Google drive volgende week beschikbaar

Jazeker! Google gaat eindelijk de cloud opslagdienst lanceren: Google Drive. Nu moeten we wel vermelden dat het nog om een gerucht gaat. Google biedt 5GB opslag in tegenstelling tot het populaire Dropbox dat 2GB biedt. Dat zal naar onze inschatting binnenkort ook wel verhoogd worden.

Het is The Next Web die zegt dat ergens midden volgende week de dienst klaar moet zijn voor lancering. Drive moet een gratis dienst worden en gebruikers krijgen bij aanmelding 5GB opslagruimte. Ruim voldoende voor flink wat documenten, foto's of andere data. Het is natuurlijk mogelijk om meer bij te kopen, mocht dat nodig zijn.

Zoals het Google betaamt: er is ook direct een api beschikbaar om de dienst in een applicatie te verwerken. En dat opent aardig wat mogelijkheden, nietwaar? Denk aan smartphone-apps, websites met een dump-mogelijkheid, etc. 

Het is de bedoeling dat Google Drive op diverse platforms gaat werken. Denk aan mobiele apparaten, Mac, Windows, etc. Op de desktop moet de applicatie een map gaan bieden die automatisch gesynchroniseerd wordt met de webopslag, zoals DropBox dat ook doet. Over de werking van de mobiele apps is nog niets bekend. Het zou natuurlijk mooi zijn als er een soort mediaplayer geïntegreerd zou zijn, waardoor foto's, video's en muziek direct vanaf Drive te spelen zouden zijn.

Het is opvallend dat Drive zo lang in ontwikkeling is geweest. Inmiddels zijn er al aardig wat concurrenten voor cloudopslag. En hoewel Google diverse diensten aanbiedt voor opslag van media (Picasa bijvoorbeeld) is er niet één centrale dienst. Maar goed... nu dus wel.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Online opslag

Tags: cloud, internet