abonneren

Goedkope Android-laptops met Atom-chips op komst

Er komen spotgoedkope laptops met een aanraakscherm aan van Intel. De notebooks zullen draaien op Android en niet op Windows 8.

De binnenkort afzwaaiende directeur van Intel, Paul Otellini, beweerde vorige week dat touchscreenpc’s voor een paar honderd dollar binnen handbereik liggen. Tijdens de presentatie van Intels kwartaalcijfers van begin 2013 zei hij:

“Als je kijkt naar touchgebaseerde ultradunne notebooks met Atomprocessors, kunnen de prijzen zo laag zijn als 200 dollar”, zei Otellini.

Maar de topman vergat er wel bij te zeggen op welk besturingssysteem die goedkope laptops moeten gaan draaien. Daarom schepte Dadi Perlmutter, hoofd productontwikkeling bij Intel, duidelijkheid tegenover onze collega’s van Cnet.

Android of Windows 8
Volgens Perlmutter zal het overgrote deel van de Atomlaptops draaien op het besturingssysteem Android. Of laptops met Windows 8 op hetzelfde prijspunt uit zullen komen, hangt helemaal af van Microsoft, zei hij.


Een hybride laptop, zoals deze Ativ S, zou binnenkort nog maar een paar honderd euro moeten kosten.

“We hebben een goede technologie die een kostenefficiënt prijspunt mogelijk maakt”, zegt Perlmutter. En de prijs van laptops met Windows 8 “hangt af van hoeveel Microsoft vraagt voor Windows 8. Dat kan resulteren in een iets hogere prijs.” 

Hybride laptops
Intel is al een paar jaar bezig om nieuwe soorten computers aan te prijzen sinds de reguliere pc-markt in het slop is geraakt. Het is nu vooral geïnteresseerd in zogenoemde hybride modellen, laptops met een afneembaar aanraakscherm die het midden houden tussen een tablet en een notebook.

Maar een veelgehoorde klacht over dit soort toestellen is de hoge prijs. Perlmutter ging niet in op de vraag hoe de nieuwe generatie Android-laptops er uit zal zien, maar de kans is groot dat het gaat om dit soort multilaptops. Hij verwacht ook dat de pcmarkt zich in de tweede helft van 2013 zal herstellen en weer op een groeitraject zit als 2014 om de hoek komt kijken.

Hoewel de goedkoopste laptops zullen draaien op Intels Atomprocessors, verwacht Perlmutter dat modellen met zijn Core-lijn over de toonbank kunnen gaan voor prijzen tussen de 400 en 500 dollar. En dat zou ook het geval moeten zijn voor highendmodellen met een hart van Atom.

Inzetten op chips met LTE
Perlmutter ging ook verder in op processors met zogenoemde ‘multimode LTE’, die het half 2013 hoopt af te leveren. Op dit moment biedt de chipmaker enkel een chip aan met singlemode LTE, wat betekent dat deze chips alleen contact kunnen maken met de nieuwe snelle internetstandaard en niet kunnen terugschakelen naar 3G-internet.

De huidige Intel-chips zijn daarom alleen geschikt voor basisstations, terwijl de multimodeprocessors kunnen concurreren met Qualcomm, dat de smartphonemarkt domineert omdat het dit soort chips reeds aanbiedt.

Intel hoopt aan het einde van jaar ook chips met LTE te introduceren die zowel Voice over LTE als een mobiele dataverbinding ondersteunen.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Notebooks

Tags: ATOM