abonneren

Globalfoundries: 14 nm chips in 2014

In de race naar snellere en energiezuinigere chips trekt chipfabrikant Global Foundries de aandacht met de mededeling dat het de ontwikkeling van de chiptechnologie versnelt. De chipbakker verwacht al in 2014 de eerste 14 nm chips te produceren.

Globalfoundries noemt de 14 nm chip procestechnologie: 14nm-XM (extreme mobility). Hierbij wordt gebruik gemaakt van driedimensionale FinFET-transistoren. Met de nieuwe technologie zal het energiegebruik van system on a chip (SOC) processoren met de helft reduceren vergeleken met de voorgaande 20 nm technologie.

Global Foundries


Met de introductie in 2014 zou Globalfoundries Intel inhalen en andere chipfabrikanten voorzijn. De FinFET-technologie gebruikt driedimensionale transistoren, vergelijkbaar met de Trigate technologie die Intel al bij 22 nm chips gebruikt. Intel heeft nu ongeveer een voorsprong van twee jaar op de overige chipfabrikanten. Als het Globalfoundries lukt deze ambitieuze plannen waar te maken, kunnen de ARM-processoren zoals die van Qualcomm en Nvidia in een klap een enorme inhaalslag maken en zal het Intel niet lukken zijn X86-processoren energiezuiniger te maken dan de ARM-processoren. Tot nu toe zijn de ARM-processoren in het voordeel ten opzichte van de X86-processoren vanwege het lagere energiegebruik. Het lage energiegebruik is de belangrijkste reden voor het huidige succes van deze processoren in smartphones en tablets.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: globalfoundries

Laatste reactie