abonneren

Gevaarlijke termen op sociale media

Met de Freedom of Information Act achter de hand heeft de Amerikaanse privacyorganisatie EPIC aan het licht gebracht hoe het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) sociale media in de gaten houdt. Opvallend is vooral de lijst met zoektermen.

Dat diverse veiligheidsdiensten ook sociale media in de gaten houden mag geen verrassing zijn. Publieke tweets of Facebook-posts worden realtime doorzocht. Privacyorganisatie EPIC heeft echter voor een uniek inkijkje gezorgd door het mediamonitoringhandboek van DHS te publiceren. Door zich te beroepen op de Freedom of Information Act, het Amerikaanse equivalent van de Wet Openbaarheid Bestuur, kreeg het een geredigeerde versie van dit handboek in handen.

Verdachte steden

Het handboek is bedoeld voor analisten van het ministerie die rapporten schrijven over binnen- en buitenlandse situaties. Sociale media blijken een waardevolle informatiebron. De analisten richten zich daarbij niet alleen op terrorisme, maar ook andere gevaren zoals brand, biologische oorlogsvoering, openbaar vervoer en cyberveiligheid. Ook tweets en posts over DHS zelf worden in de gaten gehouden. Het noemen van steden in de zuidelijke staten of Mexico kan ook verdacht zijn: ‘Tijuana’, ‘Tucson’ en ‘San Diego’ worden gemonitord, vanwege de daar spelende drugsproblematiek. Wat betreft cyberveiligheid loopt het DHS wat achter. Zo zoeken de analisten nog latijd naar tweets over de Conficker-worm uit 2008 en wordt ook het wat oudere (maar nog altijd gebruikte) Cain & Abel gevolgd. Naast algemene zoekopdrachten heeft het DHS voor Twitter-zoektochten ook eigen accounts.

Aanpak in Nederland

Het inkijkje in de werkmethoden van het DHS is extra interessant omdat Nederland recentelijk met dit ministerie een overeenkomst tekende voor samenwerking op het gebied van cybercriminaliteit. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie kan de Amerikaanse aanpak wellicht ook in Nederland laten toepassen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: dhs

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord