abonneren

Gemalto: wel hack, geen sim-diefstal

Simkaartenfabrikant Gemalto bevestigt dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten mogelijk hebben ingebroken op de computersystemen, maar dat er bij de hack geen encryptiesleutels zijn gestolen. Dat blijkt nu uit een onderzoek van het bedrijf zelf.

De cyberaanval kwam aan het licht door klokkenluider Edward Snowden, die vorige week opnieuw gevoelige documenten van de NSA lekte. Voor Gemalto kwam het nieuws van een eventuele inbraak als donderslag bij heldere hemel. Even leek het er op dat de inlichtingendiensten vrij spel hadden om miljarden simkaarten af te luisteren, die wereldwijd door honderden providers in telefoons worden gestopt. Dat blijkt nu dus niet het geval.

2G

De aanval heeft vermoedelijk plaatsgevonden in de periode 2010-2011. Mocht er wel iets gestolen zijn, dan zouden alleen 2G-netwerken ermee afgetapt kunnen worden. "3G en 4G-netwerken zijn niet kwetsbaar voor dit type aanval," aldus Gemalto. De fabrikant geeft wel aan vaker doelwit te zijn van hackers, maar dat ook gewend te zijn en er maatregelen voor te hebben getroffen. "Slechts zelden slagen hackers er in om ook maar door de buitenste beveiligingslaag te breken," verklaart het bedrijf.

Met het uitbrengen van het onderzoeksrapport is de zaak wat Gemalto betreft afgerond. Men houdt de systemen in de gaten, maar brengt pas opnieuw informatie naar buiten wanneer er iets uitzonderlijks wordt opgemerkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: sim