Geluid te hard op veel telefoons en mp3-spelers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat ruim vier op de vijf muziekspelers, zoals bijvoorbeeld mp3-spelers en telefoons, te hard kunnen. Daardoor wordt de kans op blijvende gehoorschade steeds groter.

Een muziekspeler mag volgens de wet niet harden dan 85 decibel, wat neerkomt op een uitgangsspanning van 27 millivolt op de koptelefoon. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een muziekspeler ‘voldoet aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermen’. Dit kan bijvoorbeeld een automatische volumebegrenzer zijn of een actieve waarschuwing bij te hoog volume.

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat van de 31 geteste ‘personal music players’ er 26 niet voldeden aan de wet. Volgens een woordvoerder gaat het om een brede selectie van draagbare muziekspelers. Vooral goedkope mp3-spelers blijken gevaarlijk voor de oren bij langdurig gebruik. De Warenautoriteit mag de namen van de schadelijke muziekspelers niet bekendmaken, maar laat wel weten dat de duurdere smartphones van tegenwoordig over het algemeen wel aan de wet voldoen.

Wat kun je als consument dan doen om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen? De NVWA adviseert om goed op de gebruikersbeschermingseisen te letten bij aanschaf van een mp3-speler of smartphone. Ook de uitgangsspanning naar de koptelefoon is belangrijk. Deze vindt je vaak in de technische specificaties van het betreffende apparaat.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: gehoorschade