Geheugen ontdekt dat mensheid overleeft

Na onderzoek van Britse en Nederlandse wetenschappers is een nieuw soort opslagschijfje ontwikkeld dat een miljoen jaar meegaat, zonder dat er ook maar één bit aan data verloren gaat.

Wetenschappers van de University of Southhampton en de Eindhoven University of Technology hebben een nieuw soort optische schijf ontwikkeld waarop data meer dan een miljoen jaar lang kan bewaard worden. De informatie wordt in vijf dimensies opgeslagen: de drie dimensies van de ruimte en twee dimensies die samenhangen met de gebruikte nanostructuren: lengte en oriëntatie.

 

De nanostructuren veranderen de manier waarop licht door het glas valt. De veranderde polarisatie kan dan uitgelezen worden met een microscoop en een polariserende filter, min of meer vergelijkbaar met de filters die in sommige zonnebrillen gebruikt worden.

De eigenschappen van het gebruikte materiaal zijn zo buitengewoon dat de nieuwe schijf de bijnaam ‘Superman geheugenkristal’ kreeg, naar de geheugenkristallen die Superman gebruikt in de gelijknamige stripreeks. Het schijfje van nanogestructureerd glas kan 360 terabyte bevatten (een half miljoen cd’s of 80.000 dvd’s ) en weerstaat temperaturen van 1000 graden Celcius. De levensduur is praktisch onbeperkt.

De eerste probeersels van het team rond postgraduaatsstudent Jingyu Zhang waren wel wat bescheidener: een tekstfile van 300 kilobyte werd in het schijfje gebrand met een femtolaser, die extreem korte lichtpulsen van een miljardste van een seconde kan afgeven.

Volgens Zhang is het nieuwe geheugen vooral geschikt voor instellingen die een gigantische berg informatie moeten opslaan, zoals nationale archieven of musea. Maar ook bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Zij moeten vaak elke vijf tot tien jaar een nieuwe back-up van hun archieven nemen omdat traditionele harde schijven niet veel langer meegaan.

Het team van Zhang is nu op zoek naar industriële partners om de nieuwe technologie te commercialiseren. En dat kan nog gemakkelijk enkele jaren duren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: innovatie, wetenschap, onderzoek, opslaggeheugen