Geen security-updates meer voor originele versie Windows 10

Microsoft zet haast achter het up-to-date houden van Windows 10, mede door relatief snel geen security-updates meer uit te brengen voor verouderde versies. Eerst is de originele release aan de beurt.

Het betreft de originele versie van Windows 10, zoals deze werd gelanceerd op 29 juli 2015. Het versienummer daarvan is 1507. De ondersteuning hiervan stopt op 9 mei aanstaande.

Sinds die eerste versie zijn er verscheidene grote updates voor Windows 10 uitgekomen, waaronder de Anniversary Update (versie 1607) en recent nog de Creators Update (versie 1703).

Heb je in al die tijd nooit een update, dan kan dat ook altijd nog handmatig met de upgrade-assistent.

Met de tijd mee

In het verleden werd de ondersteuning voor verouderde Windows-versies pas gestopt op het moment dat er al lang en breed een nieuwere Windows uitkwam. Zo kwam er deze week pas een einde aan security-updates voor Windows Vista, precies tien jaar nadat dit OS uitkwam.

Met Windows 10 gooit Microsoft het over een andere boeg, omdat er voorlopig geen 'Windows 11' op de planning staat. Het bedrijf ziet Windows 10 als een dienst, waar constant nieuwe updates en uitbreidingen voor worden uitgebracht.

Ondersteuning voor Windows 10 in z'n algemeen loopt tot minstens het jaar 2025, maar nu blijkt dat dit alleen geldt voor recente versies van het besturingssysteem. Bepaalde verouderde versies van Windows 10 worden relatief snel overgeslagen.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws

Tags: microsoft, windows 10, windows update