abonneren

Geen boete bij niet uitchecken met nieuwe ov-chipkaart

Het is bijna iedereen al wel eens overkomen: je checkt in in het ov, maar eenmaal op de plaats van bestemming kun je je chipkaart niet vlot genoeg tevoorschijn halen. Uitchecken gaat niet meer, en je zit gelijk met een boete die op kan lopen tot 20 euro. Daar willen vervoerders een eind aan maken: ze willen het mogelijk maken om reizen met een ov chipkaart achteraf te betalen.

Hierdoor zouden reizigers niet direct een boete hoeven te krijgen als ze vergeten uit te checken. Vooralsnog gaat het om een proef met de Rotterdamse vervoerder RET. Nu krijgen reizigers bij alle varianten van de ov-chipkaart direct een boete voorgeschoteld als ze vergeten uit te checken. Afhankelijk van de vervoerder ben je vervolgens 4 tot 20 euro kwijt.

Nieuw systeem

Het nieuwe systeem toont de factuur waar en wanneer consumenten vergeten zijn uit te checken en reizigers kunnen direct hun geld terugvragen. Daardoor gaat het niet van de rekening af. Voorwaarde daarbij is wel dat je er op tijd achter komt dat je vergeten bent uit te checken.

Gekoppeld aan bankrekening

Achter Betalen Consument is een variant van de ov-chipkaart waarbij je kaart gekoppeld is aan een bankrekening. Het huidige systeem werkt nog altijd met saldo: zodra het saldo negatief is, boekt het systeem automatisch saldo bij vanaf je bankrekening. Als je een zakelijke ov-chipkaart hebt, kun je wel achteraf betalen.

Proef

Het is ook nog maar de vraag of het systeem wel wordt doorgevoerd: Rotterdamse vervoerder RET voert het systeem eerst in bij wijze van proef. Later zouden andere vervoerders moeten volgen. RET start met honderd klanten en gedurende zes maanden komen er iedere maand honderd klanten bij.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Computer Idee

Bron: Tweakers

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Overig

Tags: