Gadgetgebruik tijdens gehele vlucht toegestaan

Nog voor het einde van het jaar moet het voor vliegtuigpassagiers mogelijk zijn om hun gadgets en elektronica van gate tot gate te gebruiken. Op dit moment is dat alleen nog toegestaan boven een bepaalde vlieghoogte. Dit meldt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Uit nieuw onderzoek van de Federal Aviation Administration (FAA) is gebleken dat het gebruiken van elektronica als smartphones, tablets, e-readers en laptops tijdens het opstijgen en landen niet gevaarlijk is. Deze gadgets mogen op dit moment alleen gebruikt worden als het vliegtuig zich ruim drie kilometer in de lucht bevindt. Onzin dus, zegt de FAA. 

Omdat de reglementen van luchtvaartmaatschappijen onderling verschillen, kan het invoeren van de nieuwe regel waarschijnlijk tot het begin van 2014 duren. “We verwachten echter dat veel maatschappijen al voor het einde van het jaar hun passagiers zullen toestaan om elektronica van gate tot gate te gebruiken”, aldus de FAA in een persuiting. 

Een panel van 28 adviseurs van de FAA heeft legt in een rapport uit dat het gebruiken van het van het Wi-Fi-signaal aan boord van het vliegtuig veilig is. Draadloos internet is onschadelijk voor boordcomputers, ongeacht welke applicaties er op een smartphone, tablet of laptop zijn geïnstalleerd en de vlieghoogte van het toestel, aldus het panel.

“De overgrote meerderheid van de vliegtuigen kan hier prima mee omgaan”, zegt Paul Misener. Hij is niet alleen vicevoorzitter van webwinkel Amazon maar ook panellid voor de FAA. Misener vindt wel dat vliegtuigmaatschappijen die Wi-Fi aan boord aanbieden, de signalen goed moeten testen voordat deze gebruikt worden door reizigers.

Het verslag van het onderzoekspanel is aangeboden aan de Amerikaanse luchtvaartdienst. Het is aan de FAA om de aanbevelingen van het panel ook daadwerkelijk door te voeren. Eerder sprak het FAA-panel uit dat het lezen van een digitaal boek, het luisteren van muziek of het kijken van een film ook tijdens het taxiën, opstijgen en landen gewoon veilig is. 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: gadgets, vliegtuigen