FTD verliest rechtszaak tegen Stichting Brein

Usenet-community FTD heeft de rechtszaak tegen Stichting Brein verloren. Deze laatste is van mening dat FTD het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal stimuleert. De rechtbank heeft Stichting Brein in het gelijk gesteld en sommeert FTD alle links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal te vewijderen.

Volgens de jurist van FTD, Arnoud Engelfriet, doet de usenet-community niets verkeerd. Maar de rechter ziet het 'kudos'-systeem dat FTD hanteert als een verkapte vorm van het stimuleren van auteursrechtschending. Gebruikers krijgen bij het plaatsen van verwijzingen naar downloads 'kudos' toegewezen, die de reputatie van de poster verstevigen. De rechtbank heeft FTD nu één maand de tijd gegeven alle links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen. Lukt dit FTD niet, dan moet de site een boete van € 15.000 per dag betalen. FTD denkt na over hoger beroep, maar zal vermoedelijk zijn virtuele deuren moeten sluiten.

 

De rechtszaak tussen FTD en Stichting Brein werd aanvankelijk door FTD aangespannen. Deze wilde niet langer zwartgemaakt worden door Stichting Brein-directeur Tim Kuik. Deze eiste op zijn beurt een verbod op FTD, ondanks aanpassingen aan de site zoals het verwijderen van de nzb-knop. Eerder verloor FTD al een rechtszaak tegen Eyeworks, dat eiste dat alle verwijzingen naar 'Komt een vrouw bij de dokter' van de community verwijderd moesten worden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: