FTC onderzoekt overname Waze door Google

De overname van kaartenbedrijf Waze door Google wordt onderzocht door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Google zou met de overname van Waze een te sterke positie krijgen op de online kaartenmarkt.

Het Israëlische Waze werd eerder deze maand voor 1,1 miljard overgenomen door Google. Daarmee won Google het van Apple en Facebook, die beiden ook geïnteresseerd waren. 

Concurrentiestrijd

Hoewel het overnamebedrag en de omzet van Waze te laag zijn voor een standaardonderzoek door de FTC, wordt de overname toch bekeken aangezien Google met Google Maps al een eigen kaartendienst bezit. Mocht de FTC oordelen dat Google Waze alleen heeft overgenomen om de concurrentie af te troeven, moet Waze als zelfstandig bedrijf blijven opereren.

Google geeft aan zich met Waze te willen onderscheiden van de concurrentie, aangezien de app allerlei functies heeft die Google Maps niet heeft. Zo deelt Waze verkeersinformatie aan de hand van gegevens van gebruikers. Waar Maps zich voor de verkeersinformatie baseert op filediensten, kijkt Waze ook naar plaatsen waar een groot aantal gebruikers langdurig stilstaat. Daarnaast heeft Waze diverse sociale functies, en kunnen gebruikers Facebook-vrienden op de kaart zien als deze in de buurt zijn.

Bron: The Wall Street Journal

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Juridisch

Tags: