Foto van Haswell-chip opgedoken

Er is een foto opgedoken van een Haswell-processor. Het betreft de GT3e-versie van de chip met een quadcore-processor én geïntegreerd ram-geheugen.

De volgende generatie processors van Intel zit eraan te komen. De chips met de naam Haswell moeten de Ivy Bridge-lijn opvolgen. Intel heeft inmiddels het bestaan van drie versies van de Haswell met geïntegreerde gpu bevestigd. De Haswell-processors krijgen een GT1-, GT2-, of GT3-gpu ingebouwd.

Bovenstaande foto die op het Intel Developer Forum in Bejing gemaakt is toont echter een versie van de Haswell-chip met geïntegreerd dram-geheugen en betreft een zogenaamde GT3e-versie. Deze chip zou beter moeten presteren dan de andere drie door het togewijde gpu-geheugen. De andere Haswell-chips werken met ddr3-geheugen dat met de kernen van de cpu gedeeld wordt.

De foto toont een moederbord met Lynx Point-chipset en verder een quadcore-variant van de Haswell-processor. De grote die (linkerkant van de oog-illustratie) is de quadcore Haswell-processor met ingebouwde GT3-gpu. De kleine (rechter) die is het dram-geheugen. Het is niet bekend welk type geheugen gebruikt is. Verdere specificaties zijn eveneens nog onbekend. De Haswell-chip zou een thermal design power (TDP) hebben van 55 watt. Dat betekent dat de GT3e-chips geschikt zouden zijn voor desktops en grote laptops. De kracht van de gpu zou zich laten vergelijken met een Nvidia 650M-chip. Er komt voor desktops en desktops geen socket-versie beschikbaar. De GT3e-processors komen alleen op de markt als ball grid array (BGA) chips. Deze worden op het moederbord vastgesoldeerd.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: haswell, haswell-chip