FBI sluit verborgen drugssite Silk Road 2

De FBI heeft de beruchte drugshandelwebsite Silk Road 2 offline gehaald en de vermoedelijke oprichter ervan opgepakt. De site zat diep verstopt in het Tor-netwerk en de bezoekers en oprichter ervan daardoor anoniem.

Tor-gebruikers die nu naar de website gaan, krijgen op de landingspagina de boodschap dat de site is ingenomen. En dat zijn er nogal wat. De FBI schat dat Silk Road 2 maandelijks 150.000 bezoekers trok.

Op de site stonden meer dan 13.000 advertenties. Die waren niet allemaal drugsgerelateerd. Ook kwaadwillende hackers stelden er hun diensten en sofwtare beschikbaar, en verkochten er (nep)identiteitsbewijzen waarmee gefraudeerd kan worden.

Verdachte

De 26-jarige Amerikaan Blake Benthall is in de boeien geslagen. Hij wordt als vermeend brein achter de site nu verdacht van illegale drugshandel, het hacken van computers, deelname in id-fraude en witwaspraktijken.

Als baas van Silk Road 2 bepaalde hij onder meer de commissie die gebruikers ervan moesten betalen. Benthall runde dus niet alleen de site, maar verdiende er ook nog lekker aan. Maandelijks gingen er voor acht miljoen dollar aan illegale goederen over de digitale toonbank. Als Benthall  voor alles schuldig wordt bevonden, zit hij dus nog wel een tijdje vast. 

En drie anderen

Buiten Silk Road 2 claimt de FBI nog drie andere illegale marktplaatsen te hebben opgerold: Cloud9, Hydra en Cannabis Road. Onbekend is nog hoe de FBI er precies in slaagde zoveel sites tegelijk te treffen.

Eerder al werd de eerste Silk Road offline gehaald, die vermoedelijk werd gerund door Ross William Ulbricht. Of hij schuldig wordt bevonden moet nog blijken, omdat die rechtszaak pas volgend jaar verder gaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: tor, silk road